Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

EXPO-INOX Hungary Kft.

Módosult az MSZ 845 jelzetű nemzeti kéményszabvány

EXPO-INOX Hungary Kft.


Bő egy éve Magyarországon életbe lépett az MSZ 845-ös nemzeti szabvány, az égéstermék-elvezető berendezésekről. Sokan sokféleképen értékelték, véleményezték. Csak egy dolog (volt) biztos: valószínűleg mindenki egy szakmailag letisztult, könnyen értelmezhető, az aktualitásokat is magában foglaló szabvány megalkotásában érdekelt.

A szabványalkotó egyszer, kb. 1 évvel ezelőtt informálta a piacot az új szabványról, rögtön a szabványkiadás után, a kritikák megjelenése előtt, egy kivitelezői találkozó keretén belül. Emiatt döntött úgy a cégünk, hogy összefoglaljuk azokat a pontokat, amelyek az Expo-Inox-ra vonatkoznak és hívjuk fel a tervezők, építtetők, kivitelezők figyelmét a változásokra.

(Az Expo-Inox Hungary Kft. által kifogásolt pontok a 2012. január 1-jei szabványügyi közlönyben megjelentek. A kifogásolt pontok módosítása az MSZT honlapján olvasható és 2012. január 1-jétől érvényes. Az egyéb módosítások, amelyek a többi fejezetet érintik, 2012. április 1.-jével lépnek hatályba.)

Az Expo-Inox Hungary Kft. a szabvány kiadása után azonnal jelezte az Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) módszertani osztályán, hogy ellentmondást lát a szabvány bizonyos pontjai (6. fejezet, 6.2.3.1; 6.2.3.2; 6.2.3.5) és az acél kéményekre vonatkozó harmonizált EN 1856-os szabványok között. Egy év és többszöri, a szabványalkotó műszaki bizottságnál tett próbálkozás után sajnos csak az MSZT közreműködésével kaptuk meg a CEN állásfoglalását, amely az Expo-Inox Hungary Kft.-vel teljesen megegyezően alakította ki véleményét, a következők szerint:
A Vm jelölés bevezetése a magyar piacra
Az európai szabályozás a harmonizált MSZ EN 1856 szabványsorozat hatáskörébe rendeli a rendszer és nem rendszer jellegű acél füstgázelvezetőket és bélésanyagokat anyagminőség (MSZ EN 15287 - 4.3.4 Materials of construction) vonatkozásában. Ezek alapján az MSZ 845-nek igazodnia kell a MSZ EN 1856 szabványhoz, amely az anyagminőségre vonatkozó előírások tekintetében különbséget tesz korróziós típusvizsgálattal rendelkező és ez alapján V1, V2, V3 jelzésű termékek, illetve korróziós vizsgálattal nem rendelkező (Vm jelölésű) termékek között.

Ennek megfelelően a szabványalkotó a fent említett és vitatott pontokban a Vm jelölésű termékekre falvastagságra, anyagminőségre, illetve felhasználási területre vonatkozóan megkötést fogalmazott meg. Így például a Vm jelölésű, merev falú, korrózióálló acél anyagú termékek esetében gáz tüzelőanyaghoz a legkisebb falvastagság 0,5 mm.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!