Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

2012 1-2. szám

Hozzászólások

Épületek légtömörségi hibáinak, fűtési és klímarendszerek veszteségeinek feltárása

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Engel György

Épületek légtömörségi hibáinak, fűtési és klímarendszerek veszteségeinek feltárása

Engel György

termékmenedzser
Testo Kft.

Az épületek valós állapotának meghatározása az üzemeltető illetve a tulajdonos számára egyaránt fontos, hiszen az ingatlantól elvárható üzemeltetési költség, a gépészeti rendszerek milyenségén túlmenően, nagyban függ az ingatlan állapotától is.

Az új épületek energetikai tanúsítása már 2 éve kötelező. Használt ingatlanok tulajdonváltozása, illetve bérbeadása esetében ez a kötelezettség ettől az évtől áll fent. Új épület esetében az ingatlan besorolása legtöbbször energetikai számítások alapján történik, így sok esetben rejtve maradnak a kivitelezési hibákból eredő veszteségek. A különböző épületszerkezeti elemek találkozásánál hőhíd alakulhat ki. Ennek veszélye nagyban függ a homlokzatszigetelés milyenségétől. A nyílászárók beépítése során a tokozat és a fal találkozásának megfelelő szigetelése jelentős befolyással bír az épület tényleges hőigényének alakulásában.

Csupán a tervdokumentációra hagyatkozó energetikai számítás az épület elvi hőigényének meghatározására szolgál. Az emberi tényező nemhagyható figyelmen kívül a tényleges helyzet megállapításánál. Használt épületek esetén az elhasználódás fokánakmegállapításaműszeres vizsgálat nélkül nem lehetséges. A gázzal töltött, ragasztott nyílászárókból a gáz eltávozhat,ami a nyílászáró hőszigetelő képességét drasztikusan csökkenti. A fa nyílászárók vetemedése is jelentős hőveszteséget okozhat.

Az ingatlan valós állapota termográfiás vizsgálatokkal igen jól meghatározható. Természetesen e vizsgálatok csak téli időszakban végezhetők, amikor jelentős különbség van a bel- és a kültér hőmérséklete között. Az épület veszteségei ilyenkor válnak jól láthatóvá a hőképeken.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!