Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

2012 1-2. szám

Hozzászólások

Termikus műemberek alkalmazása hőkomfort mérésekhez

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Magyar Zoltán PhD

Termikus műemberek alkalmazása hőkomfort mérésekhez

Dr. Magyar Zoltán PhD


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

A termikus műember egy olyan modell, amellyel az ember és a környezete közötti száraz hőcsere vizsgálható. Méreteit tekintve ember nagyságú, legjobban a kirakati próbabábukra hasonlít. A vizsgálatok során a termikus műember hőveszteségét mérjük. A mérésekhez különböző laboratóriumokban többféle termikus műembert fejlesztettek ki, amelyek között vannak bizonyos szerkezeti különbségek, de ezek fűtési rendszere, az alkalmazott anyagok és a mérési elvek hasonlóak [1], [2]. A következőkben a termikus műemberek fejlesztésének történetét mutatom be, összegyűjtve a „legismertebb” műemberek főbb tulajdonságait. A hazai műember korábban a Magyar Épületgépészetben már bemutatásra került [3].

Az első termikus műembert dr. Harword Belding készítette az amerikai hadsereg részére 1942-ben. A műember teste fej és karok nélkül készült, réz csövekből és lemezekből. A termikus műemberben található belső fűtőelem hőjét egy ventilátorral osztották szét a testben. Belding célja a védőruházatok hatékonyságának az ellenőrzése volt.

Az 1940-es évek végén Belding és a General Electric Co. közösen egy új, élethű termikus műember fejlesztett ki.  Ez a műember elektromos áramkörökkel készült, amelyekkel a réz burkolatú test felületét fűtötték. A kezek és a lábak felületi hőmérsékletét a test többi részétől függetlenül lehetett változtatni.

A Belding és a General Electric Co. által kifejlesztett termikus műembert 1971-ben, majd 1995-ben korszerűsítették és a mai napig az amerikai hadsereg katonai védőruházatának vizsgálatára használják [4].

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!