Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

2012 1-2. szám

Hozzászólások

AutoCAD MEP 2012 – az épületgépészeti célszoftver

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kékesi István

AutoCAD MEP 2012 – az épületgépészeti célszoftver

Kékesi István

okl. gépészmérnök
Tech Data Distribution

Az AutoCAD MEP 2012 egy hároméves fejlesztési ciklus lezárása. Ez tetten érhető abban is, hogy az összes új funkció, amit a 2010-es verzió hozott, kiforrott és letisztult lett, és természetesen a gyerekbetegségeket is sikerült orvosolni. A másik fontos dolog a 2012-es verzióban az AutoCAD motor hatékonyságának kihasználása. Ne felejtsük el azt sem, hogy az AutoCAD MEP felhasználók kapnak egy teljes értékű AutoCAD verziót, plusz egy teljes értékű építész modult, és ezek mellett az MEP funkcionalitását is. A MEP segítségével szétoszthatjuk a munkát szintenként és szakáganként, valamint rendszerenként is. Így feldarabolva több szakágat tervező mérnök is együtt dolgozhat egy időben, egy projekten. Az AutoCAD MEP segítségével több helyről is együtt lehet dolgozni egy időben, egy projekten. Az alábbiakban ismertetünk egy rövid példát a fent leírtak gyakorlati megvalósítására.

Az AutoCAD MEP alapfilozófiája az, hogy a lehető leggyorsabban lehessen nagy rendszereket megrajzolni félautomatikus funkciókkal, és az összes testreszabhatóságot a felhasználóra bízza. Ami azt is jelenti, hogy annak is szüksége van egy viszonylag rövid betanulási időre, aki megbízhatóan használta eddig az AutoCAD-et. A tanulási idő viszont busásan megtérül a használat során. A testreszabhatóság viszont azt az előnyt hordozza magában, hogy tervek megjelenése és a dokumentálás formája projektenként eltérhet, és az összes megrendelői igény a testreszabhatóság segítségével kezelhető. Ez behozhatatlan előnyt jelent akkor, ha a megrendelőnek igénye az egységes, előre megadott dokumentációs felület.

Egy egyszerű, de jól sikerült bevezetés álljon itt példaként. Az ENCO épületgépészeti tervezőiroda régóta AutoCAD-et használt, de olyan munkával találkozott, ahol a technológiát kiszolgáló gépészetet kellettmegtervezni, a 3D modell alapkövetelmény volt, és a dokumentálási formát is előírták.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!