Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Kovács István

Légtechnikai csövek – az új generáció

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Mindig problémás feladat a szellőzőcsövek megfelelő szigetelése. Amikor fűtetlen térben halad a cső, akkor például az elszívott ágban áramlómeleg levegő kondenzálódik a csövön belül. Amikor fűtött térben halad, akkor pedig a téli, alacsony hőmérsékletű frisslevegő miatt lehűlő csőfal külseje kezd gyöngyözni. Kevésbé drámai, de éppúgy veszteség, ha az ugyanezen helyiségekben vezetett csövekben a szállított levegő (pl. befúvási oldal) hőt ad le, vagy vesz fel feleslegesen.

A megoldás mindenképpen a megfelelő hőszigetelés alkalmazása a légtechnikai csöveken. A cél a kondenzáció elkerülése, ezért egy tenyérnyi folt sem maradhat fedetlenül, hiszen ott azonnal csöpögni kezd a levegőből kiváló nedvesség.

A szigetelések utólagos felszerelése és precíz, gondos kivitelezése igen nagy odafigyelést, és rengeteg időt vesz igénybe. A szigetelés akkor ér valamit, ha zárt, nem „mozog” benne a levegő, azaz a szigetelőanyagon minden kis rést el kell zárni, meg kell szüntetni ragasztással, tömítéssel.

Részben megoldást jelentenek a könnyebb és biztosabb alkalmazhatóságukkal az acélspirálra dolgozott többrétegű csövek, integrált szigetelő réteggel, amelyek nagyfokú flexibilitásuknál fogva egyszerűsítik a csőfektetést. Ugyanakkor légtechnikai ellenállásuk igen nagy és tisztíthatóságuk sem túl ideális. Másik megoldás a táblás szendvicspanel PIR vagy PUR anyagból készülő, előre szigetelt légcsatorna építése, amely ugyan gyors, de egyedi légcsatorna gyártást jelent, így viszonylag ritkábban alkalmazzák.

A Helios IsoPipe® csőrendszerét pontosan az ilyen, hőszigetelés szempontjából kritikus feladatokra fejlesztették ki. Az IsoPipe szellőzőcső anyagában szigetelt, a cső fala nagy sűrűségű, zártcellás EPP, illetve EPE habanyag.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!