Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Révai Mária

Hangcsillapított szennyvízelvezető rendszerek

Révai Mária

okl. gépészmérnök, mérnök tanácsadó
REHAU Forgalmazó Kft.

Egy, a lakosság körében elvégzett mérés azt mutatja, hogy a lakókörnyezetünkben fellépő zavaró tényezők közül a munkahelytől való nagy távolság a lakosság 8%-ának okozott nehézséget, a játszótér hiánya 27%-ot érintett kellemetlenül, a rossz infrastruktúra 23%-ot, a rossz szomszédi viszonyok az emberek 13%-át bántották, a kevés parkolóhely 36%-ot, a sivár környezet 48%-ot, míg a zaj az emberek 60%-át zavarta.

A zaj olyan környezeti tényező, amely jelentősen befolyásolja mindennapjainkat, közérzetünket és teljesítőképességünket is. A zaj megítélése részben az egyénen múlik. A családtagunk által keltett zaj sokszor fel sem tűnik, míg a szomszédból érkező zaj zavarólag hat. A zaj megítélése kulturális kérdés is: A legtöbben a harangzúgást nem értelmezik zavaró tényezőként, míg esetleg egy motorkerékpár indítását igen. A zavaró hatás mértékét ráadásul egyéni szempontok, egészségügyi állapot is befolyásolja.Akellemetlen zaj akár epilepsziát kiváltó tényező is lehet az arra hajlamos embereknél.

Mindezek ismeretében még soha annyi erőfeszítést nem tettek a zaj csillapítására, mint napjainkban. Speciális falszerkezetek, ajtók, ablakok hivatottak megakadályozni a zaj bejutását a lakásokba. De a zajvédelemnek nem csak pozitív oldala van: Nyugodt környezetben az is hallhatóvá válik, ami korábban nem volt érzékelhető: például a víz áramlása hirtelen zavaró tényezővé lett. Az építésügyi reklamációk 30%-át a zaj- és tűzvédelemmel lehet kapcsolatba hozni.

A jogi eljárások hátteréül megfelelő műszaki szabványok, előírások és irányelvek szolgálnak:
Az emberek nyugalmának, pihenésének biztosítására vonatkozó zajvédelmi követelményekről és határértékekről a DIN 4109 (Magasépítési zajvédelem) szabvány és a VDI 4100 irányelv rendelkezik.

A DIN 4109 szabvány olyan zajvédelmi szintet követel meg, amelyet a zaj okozta egészségkárosodás megakadályozása miatt be kell tartani. A szabványban meghatározott követelmények az idegen lakóterületek zajvédelemre szoruló helyiségeire vonatkoznak. Ide tartoznak a hálók, lakószobák, irodák, rendelők stb. Saját lakóterületre vonatkozóan nincsenek előírt követelmények. A vízvezeték-szerelésre vonatkozóan a max. 30 dB(A) a megengedhető érték.

A VDI 4100 előírás szigorított követelményeket támaszt: 3 zajvédelmi fokozatot különböztet meg, attól függően, hogy a lakás többlakásos házban, iker- vagy sorházban található és a DIN 4109 szabvánnyal ellentétben figyelembe veszi a saját lakóterületet is. Ez az előírás, bár nem kötelező, de mindenképpen iránymutató.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!