Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Szabó Gábor

Geotermális energiával működtetett abszorpciós hűtőgép és hőellátó vezetékének energetikai elemzése a hőforrás hőmérsékletének szempontjából

Szabó Gábor

műszaki oktató
Debreceni Egyetem Műszaki Kar

A hűtőgépek négy fő részből épülnek fel: kompresszor, elpárologtató, kondenzátor és expanziós gép. Az abszorpciós hűtőgépeknél a kompresszor egy termokémiai kompresszor lesz, ami maga is 4 fő részből áll: abszorber, kiűző, fojtás és oldatkeringető szivattyú.

Az abszorpciós hűtőgépben megvalósuló körfolyamatot a következő módon lehet leírni.

A kisnyomású elpárologtatóban elpárolog a hűtőközeg, amelynek hőmérséklete 4–5 °C.Apárolgáshoz szükséges hőt a hűtendő közegtől vonja el, amely így lehűl. Ezáltal megvalósul a gép működtetésének elsődleges célja. Az elpárolgott hűtőközeg a kialakuló gőz nyomáskülönbsége hatására az abszorberbe áramlik. Itt a hűtőközeg kb. 27–32 °C-on kondenzálódik, és elnyelődik az abszorber anyagban. A kondenzálódáskor hő szabadul fel, amelyet a hűtőtorony felől érkező hűtővízzel vezetünk el. Az abszorberben keletkező hűtőközeg-abszorber anyag cseppfolyós oldatát, az úgynevezett gazdag oldatot az oldatkeringető szivattyú szállítja a nagynyomású kiűzőbe.

A kiűzőben szétválasztjuk a gazdag oldatot hűtőközeg gázra és hűtőközegben szegény oldatra. Ennek eléréséhez fűtőközeg segítségével hőt viszünk be a kiűzőbe. A szegény oldatot egy fojtáson keresztül visszavezetjük az abszorberbe. Az energia visszanyerés céljából a kiűzőbe való belépés előtt a gazdag oldatot elő szokás melegíteni a kiűzőből távozó szegényoldat hőenergiájával. A kiűzőből távozó nagynyomású és forró hűtőközeg-gáz a nagynyomású kondenzátorba áramlik, ahol közel 37 – 42 °C-on kondenzálódik. A felszabaduló hőt az abszorber felől érkező hűtővízzel szállítják el a hűtőtorony irányába. A kondenzálódott hűtőközeget egy expanziós gépen (általában fojtáson vagy termosztatikus adagolón) keresztül visszajuttatják az elpárologtatóba, ahol a folyamat kezdődik elölről.

A hűtőközeg és az abszorber anyag szerint sokféle abszorpciós hűtőgép létezik. Ezek közül jelenleg két típus számít elterjedtnek. Az egyik ammónia hűtőközegű és víz abszorbensű, míg a másik víz hűtőközegű és lítium-bromid abszorbensű.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!