Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Kovács Attila

Fűtési rétegtároló = OSKAR

Kovács Attila


OSKAR

Napjainkban a megújuló energiaforrások előtérbe kerülésével és a megtermelt energia minél hatékonyabb elosztásával és tárolásával egyre nagyobb szerep jut a fűtési rendszerekben a puffertárolókra, mint „fűtési akkumulátorokra”. Ezek a tárolók, kezdve a legegyszerűbb szigetelt acéltartálytól a legkorszerűbb rétegtárolókig, megoldásokat kínálnak a fűtési energia felhasználására. Az OSKAR rétegtároló alkalmas az egyes hőtermelők (gázkazán, fatüzelés, napkollektor, hőszivattyú) által előállított eltérő hőmérsékletű fűtővíz fogadására és a különböző hőmérsékletű fűtési körök kiszolgálására (radiátoros fűtés, felületfűtés, HMV előállítás) egyaránt.

A ratiotherm cég (Németország) által kifejlesztett rétegtároló belső kialakításának és az alkalmazott anyagoknak köszönhetően megakadályozza a különböző hőmérsékletű vízrétegek keveredését (a hidegebb víz alul, a melegebb víz felül helyezkedik el), ideális lehetőséget adva az egyes fogyasztók kiszolgálására. Nagyon fontos, hogy a működéshez nem szükséges semmilyen elektromos, mechanikus szabályozó berendezés, nincs meghibásodási lehetőség, így nincs szükség karbantartásra sem. A rétegtároló használata jelentősen csökkenti a hőtermelők be- és kikapcsolási gyakoriságát, így megnöveli azok élettartamát, csökkenti az általuk kibocsátott káros anyag mennyiségét.

A rétegtároló nagyszerűen kihasználja a fűtésre szánt víz fizikai tulajdonságait, mégpedig úgy, hogy a tároló belsejében egy termohidraulikus elven működő, ötkamrás, hőálló műanyag csőbetét van elhelyezve. A csőbetét a tartály tárolókapacitásának és térfogatáramának megfelelően egy vagy több alap- és főcsővezetékből álló bemeneti, illetve kimeneti kamrasort tartalmaz.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!