Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Gróman Attila

Vákuumcsöves napkollektorok a Bosch-tól

Gróman Attila


Robert Bosch Kft. Termotechnika üzletág

Az energiaköltségek csökkentésének igénye tovább fokozza a piaci igényeket is. A Bosch Termotechnika üzletágának legújabb termékei ezeket a magas piaci igényeket hivatottak kielégíteni. A bevezetésre került vákuumcsöves napkollektorok a hőhasznosítás és ezzel együtt az energia-megtakarítás terén nyújtanak kimagasló teljesítményt.

Mielőtt azonban nagy lendülettel belevetnénk magunkat a vákuumcsöves napkollektorok rejtelmeibe, némi fogalommagyarázatot szeretnék adni a későbbiek jobb megértése céljából.

A napenergia számos módon alakítható át hővé, a feketére festett acélhordótól kezdve, a medence mellett tekergő fekete műanyag csövön keresztül, a korszerű technológiával készült napkollektorokig. A napkollektorok több szempont szerint is csoportosíthatóak, de az egyik legelterjedtebb a kollektor geometria, valamint a hőelnyelés módja alapján történő csoportosítás.

Szakmai értelemben véve napkollektornak nevezhetjük az ún. uszoda abszorbereket is, amelyek speciális, UV-álló műanyagból készülnek és legtöbbször síklap kialakításúak. A felmelegítendő közeg (legtöbbször víz) közvetlenül az abszorberben áramlik, így a hőátadás közvetlen.Ahőelnyelés elsősorban fekete színüknek köszönhető. Telepítésük egyszerű, viszont általában nem nyújtanak egész éves használati lehetőséget.

Egy másik nagy kollektorcsalád a síkkollektorok széles választéka. Ezek az eszközök már több alkatrészből állnak. Főbb részeik: kollektor ház, abszorber lemez, abszorber cső, hátoldali hőszigetelés, frontoldali síküveg. A napsugárzás az üvegfelületen keresztüljutva éri el az abszorber lemez felületét, amelyen speciális bevonat található. A hőelnyelést ez a bevonat végzi, ezzel felmelegítve a lemezt, majd a lemez hátoldalán lévő abszorber csövön keresztül a hőhordozó folyadékot. A hőhordozó folyadék egy vízből, fagyállóból és egyéb adalékokból álló keverék.Akollektor hatásfokát nagymértékben befolyásolja az alkalmazott üveg tisztasága (fényáteresztő képessége), valamint az abszorber bevonat és az alkalmazott lemez anyaga.Abevonat különleges, többrétegű, ún. szelektív bevonat, amely a különböző hullámhosszú sugárzást nagymértékben képes elnyelni.

A harmadik nagy csoport a vákuumcsöves kollektorok családja. Ezeknél a hőelnyelést végző abszorber felület egy síkkollektorhoz képest relatív kisméretű üvegcsövön belül helyezkedik el. Több ilyen cső megfelelő összeépítésével alakul ki a végleges kollektorfelület. A vákuumcsöves kollektorok fő jellemzője a hőszigetelésként alkalmazott vákuum, amely csökkenti a felhevült abszorberfelület környezet felé kialakuló hőveszteségét, ezzel javítva a hőhasznosítást.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!