Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Kovács István

Soha többé rossz levegő az osztálytermekben

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Az európai és hazai rendeleteknek megfelelően a tervezők és üzemeltetők is az épületek – legyen az új építésű vagy meglévő – energetikai optimalizációját szorgalmazzák. A járatos energiatakarékossági intézkedések az épület külső burkára koncentrálódnak. Az iskolaépületek különlegessége, hogy nem csupán az energiatakarékosság a fő szempont, hanem sokkal inkább a helyiségek levegőjének higiéniája. Az a tény, hogy a helyiség levegőminősége kihat a gyermekek tanulására – bár több tudományos kísérlet igazolta – általánosságban kimarad, a tervezéskor feledésbe merül.

Már a 19. században Max von Pettenkofer felismerte a levegő higiéniájának fontosságát. Innen ered a „Pettenkofer-szám”, ami 1000 ppm-ben vagy 0,1 térfogatszázalékban adja meg a helyiséglevegő higiénés CO2-tartalmának maximumát. Mérési eredmények azt mutatják, hogy az iskolákban gépi szellőztetés nélkül az órák alatt folyamatosan átlépik ezt a határértéket. Többször is előfordult, hogy 7 – 8000 ppm CO2-koncentrációt is mértek a tanórák alatt. Összehasonlításképpen: a munkahelyen a megengedett egészségügyi határérték 5000 ppm, az amerikai határérték iskolákban 1000 ppm, a német tartományi előírás maximum 1500 ppm. A külső levegő körülbelül 400 ppm CO2-t tartalmaz.

Mérések alapján az osztálytermekben szellőztetés nélkül a Pettenkofer-számnak megfelelő értéket már az első 10 perc után meghaladjuk és 20 perc után már több mint 1500 ppm mérhető. Ha 1000 fölé emelkedik a CO2-érték, akkor jelentősen csökken a koncentráció, a felfogó és tanuló képesség, még magasabb koncentrációnál fáradság, fejfájás, rosszullét következik be. A helyiség levegőjének a CO2-tartalma arányos, más, olyan gázkomponensek mennyiségével és kémiai kötésekkel, amelyek szintén a kellemes közérzetet befolyásolják. A CO2-tartalom tehát nagyon jó indikátor a levegőminőség mérésére.

A megfelelő légcsere az ablaknyitásos szellőztetéssel nem biztosítható, és a tapasztalat azt mutatja, hogy ha elő is van írva, akkor is elhanyagolják, elfelejtik. A megfelelő határértékek betartásához állandóan bukóra nyitott ablakra, vagy 15-20 percenkénti átszellőztetésre lenne szükség.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!