Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Várjon Dénes

Speciális célú nagykonyhai elszívó-légpótló berendezés

Várjon Dénes


VDP Klímatechnika Plusz Kft.

A VDP Klímatechnika Plusz Kft. az elmúlt évben is zömmel nagy termelő üzemekben – Electrolux, Grundfos, Micropakk – tevékenykedett, és számos üzemi klíma- és légtechnikai berendezést sikerült megvalósítani.
Ezek mellett egy érdekes feladatot kaptunk a szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezettől. A községen kívül elhelyezkedő szárító csarnokukba egy nagyteljesítményű sütősort kívántak telepíteni, amelyen hagymából „chips”-eket szándékoztak nagy mennyiségben előállítani.
A villamos fűtésű sütősor 5700 mm hosszúságú, szélessége pedig 1800 mm,és a teremben szigetszerűen, körüljárhatóan helyezkedik el. A berendezés szállítója előírta, hogy elszívó- légpótló rendszert kell telepíteni a zsíros-szennyezett gőzök eltávolítására, és az eltávolított levegő szűrt és kezelt pótlására.
A nagyméretű, szigeteletlen csarnok, amelyben a sütősort elhelyezték, 10 m-es belmagasságú, a tetőszerkezet nem teherbíró.
A telepen fűtés nem volt, a szárító csak villamos és földgáz csatlakozással rendelkezett.
A szennyezett levegő eltávolítása mellett igényük volt a pótlevegő téli fűtése és nyáron kismértékű hűtése, amellyel a sütősor környezetében lokálisan komfortközeli légállapotot lehet fenntartani.
A csarnok kedvezőtlen adottságai megnehezítették a légtechnikai rendszer telepítését.

Az előttünk ajánlatot adó konkurens cégek korrekt javaslatokat dolgoztak ki a légtechnikai berendezésre, de emellett felmerült a kazántelep, fűtési csőhálózat, folyadékhűtő, hűtöttvíz csatlakozás, villamos-automatika telepítésének igénye is. Ezek együttesen olyan nagy költséget jelentettek, amelyet a Szövetkezet már nem tudott elviselni.

Amikor ajánlatunkat készítettük, már világos volt előttünk, hogy más, egyszerűbb megoldást kell javasolnunk, lényegesen kisebb költséggel és gyors, gazdaságos telepítéssel. Ezért egy rooftop berendezést választottunk direkt gázfűtéssel. A készülék egyetlen gyárilag készreszerelt egységként tartalmazza a légpótló légtechnikai rendszert a nyári hűtést adó léghűtéses kondenzátoros hűtőgéppel, a téli gázfűtéssel és a vezérlő-szabályozó automatikával.

Elmarad a kazántelep, a hűtőtelep, a csatlakozó csőhálózatok, a külön tervezett automatika kiépítése. A rooftop-hoz csak a gázt és a villamos energiát kell csatlakoztatni, ami a szárítóban rendelkezésre állt.

A sütősor fölé 3 db 1800 mm széles és 2400 mm hosszú nagykonyhai elszívó berendezést telepítettünk soros elrendezésben. A nem teherbíró és 10 m-es födémmagasságú tetőre nem lehetett nagy súlyú elszívó ernyőket felfüggeszteni, ezért a felhasználóval egyeztetve egy olyan lábakon álló acél tartószerkezetet alakítottunk ki, amely a technológiai tevékenységet nem zavarja. Erre rögzítettük a három elszívóernyőt, amelyek alsó síkja így 2100 mm magasságba került a padlószinttől, biztosítva ezzel a hatásos elszívást.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!