Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Eördöghné Dr. Miklós Mária

Vízszolgáltatók és vízfogyasztók a fenntartható vízellátásért

Eördöghné Dr. Miklós Mária

hab. egyetemi docens
Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

The drinking water is among our most valuable resources. That is why it is important to use water economically and to pay enough attention to protect water quality.

Since water is essential for life, we have to preserve enough water for the coming generations to satisfy at least their basic needs. Therefore, we must reevaluate our water consumption. The base for sustainable drinking water usage is environmental awareness. This paper is to help the spread of this ecological awareness, and it demonstrates new methods and gives new perspectives to help reconsider how we relate to water consumption.

A szélsőséges időjárási jelenségek értékelésekor a szakemberek véleménye megoszlik: egy csoportjuk a zajló folyamatokat az emberi tevékenység okozta klímaváltozásnak minősíti, míg mások részben a természetes, ciklikus klímaingadozás velejárójának tekintik. Abban viszont megegyezik a kutatók, szakértők véleménye, hogy a tapasztalható folyamatok következményeként az egészséges ivóvíz hiányával küzdő területek nagysága előreláthatóan növekedni fog. A várható meteorológiai és víz-körforgásbeli változások hatására szélsőségesebbé válik a csapadék területi és mennyiségi eloszlása és ezzel együtt a folyók vízszállítása is. Megnövekszik a folyók árvízhozama, lecsökken a kisvízhozamok mennyisége, emiatt a talajvízkészletek megcsappannak, a talajvízszint süllyedni fog.

Az ilyen globális környezeti problémák kezelése a tudományágak részéről integrált megközelítést kíván, minden érintett tevőleges részvételével. Ezért a kommunális vízellátásnak is a fenntarthatóságra kell törekednie, a vízfelhasználás nagyobb részét képviselő ipari és mezőgazdasági jellegű vízhasználattal együtt.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!