Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

2010 7-8. szám

Hozzászólások

Lakásfelújítás energiatakarékossági céllal

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Szilágyi Zsombor

Lakásfelújítás energiatakarékossági céllal

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

A kormány nagyléptékű lakásfelújítási akciót indít 2011-től, elsősorban energia-megtakarítási céllal. Az évente legalább 100 ezer lakást érintő programban a fő cél az energiafelhasználás csökkentése, ezzel a széndioxid kibocsátás mérséklése is.

Nézzük át ezt a programot épületgépész szemmel.

Bár ennek a programnak a részletes szabályai még nem láttak napvilágot, a sajtó részére már bemutatott részletekből tudhatjuk, a kormány úgy tervezi, hogy 40% vagy 80% éves energiafelhasználás-csökkentéshez lehet kedvezményes hitelre és állami támogatásra pályázni, a vállalt megtakarításhoz illesztett finanszírozási konstrukcióval. A fő cél az, hogy a lakos saját hozzájárulása a költségekhez legyen azonos a felújítással elért energiaköltség-megtakarítással. A kormány azt tervezi, hogy a fele részben állami támogatásból, fele részben saját erőből + kedvező hitelből finanszírozott programra a jövő évben 100 + 100 milliárd Ft-ot fordít.Akésőbbi években az éves felújítási ütem 120-150 ezer lakás is lehet.

Van az országban 4,27 millió lakás, aKSH 2008-as statisztikája szerint. Ebből 508 ezer a panellakás, iparosított technológiával készült még 218 ezer. A hagyományos építéssel épült lakásállomány kora és állapota nagyon változatos, de legalább 2 millió lakás esetében reális lehet a támogatott energiatakarékossági célú felújítás. Eddig 240 ezer lakásnál vettek igénybe támogatást a lakásfelújításra, hőszigetelésre. A több mint kétmillió felújítható lakás azt jelenti, hogy a kormány programja akár 15…20 évre is munkát adhat az érintett szakmáknak, az építőanyag-ipar érintett részének.

A lakásfelújítási programban a súlyponti részt a klasszikus panelépületek képezik, mert

  • ezeknél könnyen teljesíthető az elvárt legalább 40%-os energia-megtakarítás,
  • a lakások nagy száma és az épületek tipikus kialakítása miatt jól gépesíthető a felújítás.
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!