Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

2010 7-8. szám

Hozzászólások

Az AISIN-Toyota gázmotoros hőszivattyú, tervezői szemmel tekintve

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Ifj. Szemerédi György

Az AISIN-Toyota gázmotoros hőszivattyú, tervezői szemmel tekintve

Ifj. Szemerédi György

energetikai mérnök, a hőszivattyú divízió vezetője
LARING Mérnöki Iroda Kft.

Az AISIN-Toyota GHP (Gas Heat Pump, azaz gázmotoros hőszivattyú) egy levegő hőforrású kompresszoros hőszivattyú. A berendezés alsó, zárt szekciójában kapott helyet a Toyota által fejlesztett gázmotor, a hűtőköri valamint az elektromos és automatika elemek. A felső szekcióban található a levegő hűtőközeg hőcserélő, amely fűtési üzemben elpárologtatóként, hűtési üzemben pedig kondenzátorként funkcionál, valamint a motor hűtővíz rendszerének radiátora. A GHP tetején kaptak helyet a levegőt ezen a két hőcserélőn átszívó, majd felfelé kifúvó, axiális ventilátorok.

A gázmotor főtengelye ékszíj segítségével hajtja meg a scroll rendszerű kompresszorokat, amelyek a környezetbarát R410a hűtőközeggel üzemelő hűtő/hőszivattyús körfolyamatot működtetik. Az ékszíjtárcsák elektromágneses tengelykapcsolókon keresztül csatlakoznak a kompresszorok tengelyeihez, ami lehetővé teszi az üzemelő kompresszorok számának változtatását. Ezzel és a gázmotorok fordulatszámának modulálásával tökéletes és folyamatos teljesítményszabályozás valósítható meg, ami képes rugalmasan követni az időben változó fűtési és hűtési igényeket.

Az AISIN-Toyota GHP kétféle hőleadó rendszerrel alkalmazható. Választhatjuk a direkt elpárolgásos,VRVrendszerű kialakítást, amelynél nincs szükség kazánházra, mivel a hűtőközeg a GHP-ből kiindulva közvetlenül a beltéri egységekben valósít meg hőcserét. Erre a rendszerre jellemző a gyors és rugalmas telepíthetőség, a viszonylag kis csőátmérőknek köszönhetően. AVRVrendszernél nincs fagyveszély, és nem kell a légtelenítéssel, leürítéssel bajlódni. Számtalan kivitelű beltéri egység közül választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelőt, de lehetőségünk van légkezelő berendezések Dx rendszerű hűtésére és hőellátására is.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!