Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

2010 7-8. szám

Hozzászólások

Korszerű gázberendezések és együttműködésük megújuló energiahasznosító rendszerekkel

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Aranyosi Miklós

Korszerű gázberendezések és együttműködésük megújuló energiahasznosító rendszerekkel

Aranyosi Miklós


Bosch Termotechnika

A 21. századra elértük, hogy az eddig biztosnak hitt külföldi gázimport homályos pénzügyi viták miatt állandó bizonytalanság forrása lett. Megoldásként jelentek és jelennek meg napjainkban az újabbnál újabb technológiák a gázüzem kiváltására. Ezekhez a technológiákhoz azonban olyan rendszerek telepítése szükséges, amelyek maximálisan ki tudják használni a technológiában rejlő lehetőségeket, ezért elmondhatjuk, hogy a megújuló energiát hasznosító rendszerek – a szilárdtüzelés kivételével –, alacsony hőmérsékletű fűtéseknél használhatók. A megújuló energiák közül most a szilárdtüzeléssel, szolár fűtésrásegítéssel és hőszivattyús rendszerekkel foglalkozunk.

A szilárdtüzelés a legelterjedtebb megújulóenergia-hasznosítási mód. Elterjedtsége a viszonylag olcsó kialakításnak, és annak köszönhető, hogy a régi magas hőmérsékletű rendszereket is ki tudja szolgálni.

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az országban több nagykereskedő, illetve néhány neves gázkészülékgyártó is kínál szilárdtüzelésű kazánokat, amelyekkel komplett rendszereket tudunk kialakítani. A modern szilárdtüzelésű kazánok általában már zárt fűtési rendszerre köthetők, így a gázkészülékekkel történő összekapcsolásuk a tágulási tartályok különböző típusai miatt (a zárt, illetve nyitott rendszerek problémája) nem okoz gondot.

A zárt rendszerre köthető szilárdtüzelésű kazán egyik legfontosabb eleme a biztonsági hűtőkör, ami megakadályozza a fűtési üzem közben áram nélkül, vagy szivattyú letapadás miatt hőelvétel nélkül maradó kazán felforrását, extrém esetben felrobbanását.Abiztonsági hűtőkör egy termikus áteresztő szeleppel van kombinálva, amely képes az előbb említett, nem üzemszerű állapotok bekövetkezésekor a kazán hőmérsékletét biztonságos szintre visszahűteni, néhány 10 liter hideg víz „elpazarolásával”.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!