Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

2010 7-8. szám

Hozzászólások

Qualitative evaluation of buildings’ energy consumption with different comfort models

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Streblow, Rita - Müller, Dirk

Qualitative evaluation of buildings’ energy consumption with different comfort models

Streblow, Rita


Institute for Energy Efficient Buildings and Indoor Climate E.ON Energy Research Center, RWTH Aachen University

Müller, Dirk


Institute for Energy Efficient Buildings and Indoor Climate, E.ON Energy Research Center

A belső komfortra vonatkozó mai szabványok gyakran nagyon pontosan szabályozott épületet határoznak meg. Az épület és a használói azonban valójában egy összetartozó és dinamikus rendszert alkotnak. Egy komplex komfort modell segítheti azoknak a kérdéseknek a megválaszolását, amelyeket a különböző környezeti tényezők hőkomfortra gyakorolt hatása felvet. E modellek révén olyan információkhoz juthatunk, amelyek segíthetik a tervezés folyamatát és a fűtési, valamint klíma rendszerek értékelését, mégpedig az energia-megtakarítás szempontjainak figyelembe vételével, a termikus komfort csorbulása nélkül. Az épület, a benntartózkodók és a környezet egymásra hatásának egységes kezelése lehetővé teszi a komfort zónák kiszélesítését az épületben.

A szerzők a cikkben különböző komfort modellek segítségével vizsgálják az épületek energiafogyasztásának meghatározási lehetőségeit.

A cikk a szerzőknek a REHVA CLIMA 2010 Világkonferenciájára (Antalya, 2010. május 9-12.) benyújtott és ott szóban is előadott dolgozata alapján készült. A konferenciáról bővebben előző számunk 6. oldalán olvashatnak.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!