Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Colt Hungária Kft.

Adiabatikus hűtés – Coolstream STAR termékcsalád

Colt Hungária Kft.


A Coolstream STAR termékcsalád (1. ábra) néhány éve került a piacra. Idén tavaszi továbbfejlesztett változatáról, a Coolstream-T termékről szeretnénk egy kicsit bővebb műszaki információval szolgálni.

Az adiabatikus hűtés elve ismert az olvasóközönség számára. Így az is nyilvánvaló, hogy ez nem alkalmazható minden földrajzi helyen. A 2. ábra szemlélteti, hogy mely helyeken működhet nagyon hatékonyan, és hol nem. Az ábrán látható, hogy Magyarország „Jó” besorolást kapott. Az eddig megvalósult ilyen projektek ezt alá is támasztják.

A beépítések, üzemeltetés során szerzett tapasztalatok alapján a termékcsalád Coolstream-T verziója átdolgozásra, fejlesztésre került. Idén tavasszal, májustól már a módosított verzió érhető el a piacon (3. ábra).

Az ábra nagyon szépen felsorakoztatja azokat az előnyöket, amelyek ezt a rendszert jellemzik. Egy belső hőterheléssel sújtott térben, főleg ha a hőtermelésnek szennyezett levegő is a következménye, áldás a minél nagyobb számú légcsere. Erre az adiabatikus rendszerek általában nagyon alkalmasak. Nyáron 100%-ban külső levegővel dolgoznak a berendezések, így a hűtés mellett nagyon egészséges belső környezetet is biztosítanak. Az adott zárt térben 3-5-szörös légcserével üzemelve az átlagosnál lényegesen tisztább levegő az eredmény, még olyan helyeken is, ahol több tucat forgácsológép dolgozik emulziós hűtőfolyadékkal.

A T-verzió már négy évszakos megoldást nyújt a felhasználói számára.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!