Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 6. szám

Hozzászólások

Éjszakai szellőzés, az LVR hatása a belső léghőmérsékletre

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Csáky Imre

Éjszakai szellőzés, az LVR hatása a belső léghőmérsékletre

Dr. Csáky Imre

egyetemi docens
Debreceni Egyetem Épületgépész és Létesítménymérnöki Tanszék

Absztrakt

Ma Magyarországon jelentősen bővült a korszerű épületállomány. A korszerűsített és az új lakóépületeknél a légtömörség igen fontos. Ezért az alacsony energiaigényű vagy közel nulla energiaigényű lakóépületeknél elengedhetetlen a megfelelő mesterséges szellőzés kialakítása.

Jelen cikkben nemcsak a belső környezet minősége miatt alkalmazott mesterséges szellőzés kialakítását vizsgálom, hanem nyári időszakban az éjszakai szellőzés hatását is a térfogatáram és az alkalmazott légvezetési rendszer függvényében a belső léghőmérsékletre.

Kulcsszavak: PASSOL, LVR, légcsereszám

Bevezetés

A doktori kutatásaim során végzett mérések és számítások bizonyították, hogy nyári napokon (nyári, hőség-, forró napon) a hőterhelés jelentősen eltér a korábban Magyarországon alkalmazott referencia nap adataitól. A számítási módszerek azt bizonyítják, hogy éjszakai szellőzéssel a hőterhelés csökkenthető. Ez a csökkenés befolyással van a hűtési energiaigényre. [1], [2]

Napjainkban a közzel nulla energiaigényű épületekben beépítik a lég- vagy klímatechnikai rendszert a megfelelő komfort eléréséhez, viszont a rendszer méretei elsősorban a hőterheléstől függnek.

Jelen cikk célja, számítási módszert alkalmazva és méréssekkel meghatározni az éjszakai szellőzés, légvezetési rendszerek hatását a belső léghőmérsékletre.

A nemzetközi és hazai szakirodalmakban ugyan foglalkoznak az éjszakai szellőzés hatásával nyári időszakban, viszont a szakirodalmak és szabványok nem veszik figyelembe a légvezetési rendszereket. A hőterhelés csökkentése érdekében éjszakai szellőzéssel a légcsereszámot veszik alapul figyelmen kívül hagyva a légvezetési rendszer (a levegő eloszlásának módját épületen belül) hatását.

 

PASSOL laboratórium és az alkalmazott monitoring rendszer

A PASSOL laboratórium tulajdonképpen egy doboz, amelynek méretei (3,0×3,0×3,0 m külső méretekkel) elegendően nagyok ahhoz, hogy akár egy valóságos épület helyisége is legyen. A helyiség egyik külső falán egy ablak van elhelyezve.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!