Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 6. szám

Hozzászólások

Épületenergetikai rendszerek optimális szabályozásának és vezérlésének gazdasági hatásai

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Enrique, Grosser Lagos - Horváth Kinga

Épületenergetikai rendszerek optimális szabályozásának és vezérlésének gazdasági hatásai

Enrique, Grosser Lagos

Dipl. Ingenieur-Ökonom
TU-Dresden, Energosys Zrt.

Horváth Kinga

MSc. Okl. építészmérnök
BME, Energosys Zrt.

Épületeink a globális energiafogyasztás 41%-áért1 és a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 21%-áért2 felelősek. Az Európai Unió üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó törekvéseinek jó eszköze az épületek kibocsátásának csökkentése. Ennek a törekvésnek az elősegítéséhez azonban gazdaságilag megalapozott folyamatokra van szükség, tehát az energia-megtakarítási törekvéseknek gazdaságilag is kompetitívnek kell lennie. Az épületek használata során felmerülő költségek 40%-a az energia3, amelyet az épületek rendeltetésszerű működésükhöz, a szükséges belső téri hőmérséklet, légmennyiség, fény stb. biztosításához használnak fel.


1 International Energy Association, 2002
2 Global Mapping of GreenhouseGasAbatement 
  Opportunities upto 2030, Building Sector deepdive,
  June 2007, Vattenfall AB, basedoninformationfrom
  IEA, 2002
3 Dena Congress, Berlin, 2008

A legtöbb nem lakó funkciójú épület értéke a nettó üzemi eredménytől függ. Az üzemeltetési költségek csökkentése növeli az üzemi eredményt, tehát minden megtakarított kW energia növeli az ingatlan piaci értékét.

A gyakorlatban az energia-megtakarítást célzó projektek szereplőinek egy közös energia-megtakarítási célt és az ezt szolgáló stratégiát kell kidolgozniuk, és egy közös csapatot kell felállítaniuk a projekt tervezéséhez és végrehajtásához. Ezen a stratégián túl azonban az egyes projekteknek kell, hogy legyen egy üzleti terve, ami biztosítja, hogy a projekt gazdaságilag eredményes lesz. Ennek az üzleti tervnek azonban nemcsak az energia-megtakarításból származó eredményt kell tartalmaznia, hanem a többi olyan hatást is, amely az ingatlan piaci értékét növeli.

Az energia-megtakarításon felül az energiahatékonysági célkitűzések figyelembe vételével kialakított épületautomatika rendszerek telepítése további jelentős eredménynövelő és portfólióérték-növelő hatással rendelkezik. Az MSZ EN 15232 szerint 5-30% energia-megtakarítás érhető el 0-5 év megtérülési idő mellett épületautomatika rendszerek beépítésével. Ezen túl azonban több olyan hatás is van, amely fejlett épületautomatika rendszer telepítése mellett képes elérni az említett piaci érték növelő gazdasági hatásokat. 

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!