Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Dr. Pintér Judit PhD

A korszerű üvegszerkezetek spektrális tulajdonságainak jelentősége az épületek energiahatékonysága szempontjából

Dr. Pintér Judit PhD

okl. építészmérnök

A külső üveg térelhatároló szerkezetek meghatározó szerepet játszanak a belső tér komfortállapota és energiahatékonysága szempontjából.

Az üvegszerkezetek teljesítőképességét a szerkezetfejlesztés érdekében laboratóriumi mérésekkel vizsgálják. A laboratóriumi mérések tették lehetővé az üvegszerkezetek fejlesztését, amely arra irányult, hogy kifejlesztésükkel minden esetben – tehát télen és nyáron is – a leghatékonyabban tudják ellátni a feladatukat, vagyis:

  • a téli és az átmeneti (tavaszi, őszi) időszakban a belső tér hőveszteségeit csökkentsék minimálisra,
  • valamint a nyári időszakban a túlmelegedés kockázatát kiküszöböljék, illetve a hűtési energiaszükségletet feleslegessé tegyék,
  • csökkentsék a hagyományos árnyékoló rendszerek alkalmazásához szükséges energia költségeket.

A Guardian Orosházi Gyára különböző bevonatokkal készíti a termékeit, amelyek ennek megfelelően különböző hőtechnikai és optikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A szerkezetek energetikai paramétereit laboratóriumi mérésekkel határozzák meg.

A laboratóriumi mérések célja az, hogy

  • bizonyítsák a korszerű üvegszerkezetek alkalmazhatóságát minden évszakban,
  • bemutassák a szerkezetek spektrális paramétereit,
  • összehasonlítsák ezeket az üveg-elemeket a hagyományos float üveggel.

A gyárban a bevonósori melegvégen SHIMADZU UV-1600 spektrofotométerrel mérik a bevont táblák kívánt spektrális tulajdonságait (transzmisszió, színkoordináták). A mérési tartomány 270 – 1200 nm.

A gyári laboratóriumban a mérőműszerek harmonizáltak a bevonósori műszerrel. A bevonósoron mért értékeket a laboratórium műszerei ellenőrzik. Az értékeket analizálva, a kívánttól való eltérést közvetlenül korrigálni tudják a bevonósoron, a bevonatok módosításával.

A bevonósori laborban Perkin Elmer Lambda 950 műszer szolgál a bevonatos üveg tulajdonságainak a mérésére (transzmisszió, reflexió, színkoordináták). A mérési tartomány 175 – 3300 nm. Ugyanitt Perkin Elmer Spectrum 100 típusú műszerrel mérik a bevonatos üveg reflexióját, amelyből emissziókalkuláció készíthető. A műszer 5 db 10 x 10 cm-es üvegmintán 5 helyen 5 ponton és pontonként 4 db mérést készít, az eredményeket pedig egy etalonhoz hasonlítja. Az etalont az American National Physics készíti és hitelesíti.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!