Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Dr. Szekeres József

Tiszta vizet a pohárba!

Dr. Szekeres József

társtulajdonos, ügyvezetõ igazgató
Rosenberg Hungária Kft

A korábbi keleti blokkon belüli gyártás/értékesítés átalakult, a globális piac kialakulásával ennek a világméretű nagy piacnak részévé váltunk. A gazdasági válság ráerősített erre a folyamatra, így ma, a „minél olcsóbban beszerezhető, annál biztosabb a túlélés” rövid távú stratégiák alakulnak ki. Abban az esetben, ha a mai igények az olcsó, de üzemeltetésükben pazarló gépekre jelentkeznek, akkor ennek a kielégítése csak a jelenlegi műszaki és gazdasági szintet stabilizálja. Az élet különböző területein a nagyobb költséggel működő rendszerek költségei beépülnek az árakba, így a versenyképességre is kihatással vannak.

Az épületgépészeti szakterületre rátekintve, a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem érdekében az innováció irányát megszabta az Európai Parlament és Tanács 2002/91 EK számú irányelve, amelyet az eltelt időszak egyéb rendeleteivel együtt egységes szerkezetben a tavaly kiadott 2010/31 számú irányelv fogalmaz meg és ír elő a tagállamok részére.

Az irányelvek megjelenésére a gyártók fejlesztésekkel reagáltak, miközben megszülettek a hatóságok részéről az energetikai tanúsítás fokozatai, a tanúsítás elvégzésének törvényi szabályozása. Hazánkban a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról, a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról határoz.

A légkezelő gépek követelményrendszerét, tanúsítását és energetikai osztályba sorolását az EN 13053-2010 szabványra alapozva az Eurovent, valamint a német RLT 01 szabályozása írja elő. Ezek a szabványok a gépek energetikai öszszehasonlításánál a légsebességet, a hővisszanyerő jóságát és a felvett villamos teljesítményt vizsgálják, amelyet az 1. táblázat szemléltet.

Az energetikai osztályba sorolás első eleme a sebességi osztály meghatározása

A sebességi osztály meghatározásával a berendezésekben biztosítani lehet a biztonságos és üzemeltetéshez optimális üzemvitelt, miközben a különböző gyártók gépei összemérhetővé válnak. Amennyiben a költségkímélés érdekében az előírástól eltérő, nem megfelelő, kisebb keresztmetszetű gépet választunk, akkor nagyobb légsebességnél a hővisszanyerők és a hűtők nyomásvesztesége erősen emelkedik, ami drasztikus energiaráfordítás-emelkedéshez és ezáltal magasabb életciklus költséghez vezet.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!