Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Dr. Barna Edit PhD - Dr. Bánhidi László prof. emeritus

A sugárzási hőmérséklet aszimmetria és a meleg padló együttes hatása a hőérzetre

Dr. Barna Edit PhD

adjunktus
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. Bánhidi László prof. emeritus


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Napjainkban az épületgépészeti rendszerek feladata, hogy energiahatékonyan működő rendszerként biztosítsák a kívánt komfortot. Ez a gyakran szembenálló két követelmény olyan rendszerek kialakításához vezetett, mint a felületfűtési és -hűtési rendszerek, amelyek sugárzás útján cserélnek hőt a környezettel. A cikk e tényezőket figyelembe véve két helyi diszkomfort tényező együttes hatásának vizsgálatát mutatja be, mégpedig a sugárzási hőmérséklet aszimmetria és a meleg padlók okozta diszkomfortérzetet. Az európai szabványokban külön-külön jelennek meg a fent említett tényezők, így nem áll rendelkezésre információ arról, hogy miként befolyásolja a benntartózkodók hőérzetét, ha egyszerre több tényező jelenik meg. A cikk azokat a kutatási módszereket és azok eredményeit mutatja be, amelyeket együttesen jelenlévő hideg falfelület és fűtött padló vizsgálatára alkalmaztunk.

A napjainkban alkalmazott épületszerkezetek és épületgépészeti rendszerek feladata a komfort, valamint a hatékony munkavégzéshez szükséges környezet biztosítása. A tervezett rendszereknek ezeket a feltételeket kell teljesíteniük úgy, hogy kevesebb energiát használnak, és kevesebb szennyezőt juttatnak a környezetbe.

Az energia kérdése ezen a területen kulcsfontosságú, mivel Európában a primerenergia-felhasználás kb. 40%-át teszi ki az épületek üzemeltetésére fordított energia. Emiatt az Európai Unió különösen nagy hangsúlyt fektet az épületek energiafelhasználásának csökkentésére olyan követelmények alkalmazásával, amelyeket a tagállamoknak teljesíteniük kell.

Fontos, hogy az energiafelhasználás csökkentése ne járjon a megkívánt komfort csökkenésével. Ezért az lenne ideális, ha a tervező már az épület tervezésekor meg tudná becsülni a különböző épületgépészeti megoldások hatását a benntartózkodókra. Ennek a nehéz feladatnak a megoldásához a komfortos környezet további vizsgálatára és modellezésére van szükség.

A jelenlegi ismeretek szerint az ember hőérzetre vonatkozó komfortját, valamint teljesítőképességét a következő tényezők befolyásolják a belső térben: a levegőhőmérséklet és a közepes sugárzási hőmérséklet térbeli eloszlása, a relatív levegősebesség, a relatív nedvességtartalom, az aktivitási szint és a ruházat hőszigetelő képessége.

A fenti tényezőket vették figyelembe annak a hőérzeti modellnek a kidolgozásakor, amely alkalmas a várható hőérzet, valamint a hőkörnyezettel várhatóan elégedetlenek arányának becslésére. Számos hőérzeti kutatás eredményét összegezve a modell alapjait P. O. Fanger és kutatótársai már az 1970-es években lefektették. Később a hőérzeti modell több európai és amerikai leíró jellegű szabványban is megjelent, így lehetővé téve az egész testre vonatkozó hőérzeti komfort számítására vonatkozó összefüggések széleskörű megismerését és alkalmazását [1].

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!