Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Dr. Szilágyi Zsombor

Döntött az OPEC

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

2016. november 30. jelentős dátum lehet a világ kőolaj-kereskedelme számára. Az OPEC döntött a kőolaj kitermelés maximumáról. Nagy várakozás előzte meg ezt a döntést, és minden elemző értékelte azt az esetet, ami a kőolaj kitermelés korlátozásával járhat. A kőolajpiac változásai hatással vannak egy sor más gazdasági ágazatra is, de az energia felhasználásunkra mindenképp. Tekintsük át a kőolajpiac jövőjét, a döntés tükrében.

2015-ben a világ kőolaj felhasználása 4293,4 millió tonna volt [1], ezzel a kőolaj a legfontosabb energiahorgozó. A kőolajpiac 2015-ben 1720 milliárd USD-t jelentett. A kőolajpiacon a napi fogyasztást figyelik, elemzik, amit hordó mértékegységben mérnek. 1965-ben még 31 millió hordó/nap volt a világ kőolaj fogyasztása, mára ez már 95 millió hordóra nőtt.

A kőolaj és a földgáz a világpiacon nagyon hasonló szerepet tölt be, hiszen a földgáz a harmadik legfontosabb energiahordozó a világon. Mivel sok helyen együtt termelik ki a kőolajat és a földgázt, valamint a két áru sok szempontból csereképes, ezért a földgáz ára erős korrelációt mutat a kőolajjal.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/12-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!