Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Prof. Nyers József Dr. Sci - Pék Zoltán

A hőszivattyús fűtőrendszer analitikus energiaoptimalizálásának alapjai

Prof. Nyers József Dr. Sci


Óbudai Egyetem, Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskola

Pék Zoltán

PhD hallgató
Szent István Egyetem, Műszaki Tudományi Doktori Iskola

Összefoglalás

Egy víz-víz hőszivattyú és a hőszivattyús fűtőrendszer energiahatékonyságát vizsgáltuk a teljesítménytényező (TET) felhasználásával. A vizsgált fizikai rendszer víz-víz hőszivattyút, keringető és kútszivattyút tartalmaz.

A cél egy hőszivattyús fűtőrendszer teljesítménytényező maximumának (TETmax) meghatározása a szivattyúk optimális teljesítményének a függvényében. A keringető és a kútszivattyú optimális teljesítménye külön-külön határozza meg a fűtőrendszer két lokális,  együttesen pedig a globális energiaoptimumát, vagyis a teljesítménytényező maximumát.

Az optimalizációhoz analitikus matematikai eljárást alkalmaztunk, amely az első derivált meghatározásán alapszik. Pontosabban, az analitikus energiaoptimum feltétele, hogy az első derivált egyenlő nullával. A célfüggvény a hőszivattyú, valamint a hőszivattyús fűtőrendszer teljesítménytényezőjének fizikai és matematikai meghatározása, algebrai függvény alakjában. Az eredmények  parciális differenciál- majd algebrai egyenletek alakjában jelennek meg.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/12-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!