Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 10. szám

Hozzászólások

Helios AIR1, a kompakt hővisszanyerős szellőztetők új generációja

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kovács István

Helios AIR1, a kompakt hővisszanyerős szellőztetők új generációja

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Az ecodesign névvel jelzett törekvések (pl. 1253/2014 EU rendelet) évről-évre egyre szigorodó követelményei mérföldkőként jelölik ki a tervezők és a gyártók számára is a követendő műszaki irányokat. A nem lakócélú épületek esetében, az elszívást és befúvást is megvalósító (ún. kétutas) légtechnikai rendszereknél kötelezően alkalmazandó hővisszanyerős szellőztetés. A hővisszanyerés hatásfokának – a megadott szabványos feltételeknél – legalább 73%-ot el kell érnie, közvetítő közeg nélküli berendezésekben. A keringetéses, visszakeveréses üzem ebbe nem tartozik bele.

További követelmény a szellőztető gépek ventilátorainál, hogy minimum három fokozattal rendelkezzenek, vagy fokozatmentesen fordulatszám-szabályozhatók legyenek, és a légszállításra eső villamos teljesítményfelvétel a megengedett határérték alatt legyen.

A rendelet hatálya alá eső tipikus alkalmazási példák a kisebb-nagyobb irodák, óvodák, iskolák tantermei, közintézmények (könyvtár, rendelő, közigazgatás), kisebb kereskedelmi egységek, üzletek és rekreációs, illetve sportlétesítmények kiszolgáló tereinek szellőztetése.

Ezekben a feladatokban a kisebb, leginkább lakáscélú hővisszanyerős szellőztetők teljesítményénél jellemzően nagyobb légszállításra van szükség, viszont a klasszikus légkezelő berendezések túl nagynak bizonyulnak.

A Helios német ventilátorgyártó új, AIR1 névre hallgató kompakt, hővisszanyeréses szellőztető családja pontosan erre a célra konstruált készülékekből áll, 3 sorozattal, 22 típussal és 100-nál is több kombinációs lehetőséggel.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!