Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 10. szám

Hozzászólások

A minőségirányítás és a digitalizálás szerepe az épületek energiahatékonyságának a növelésében (angol nyelvű)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr.-Ing. Plesser, Stefan - Teisen, Ole

A minőségirányítás és a digitalizálás szerepe az épületek energiahatékonyságának a növelésében (angol nyelvű)

Dr.-Ing. Plesser, Stefan

Head of Energy and Quality Management Group; Technische Universität Braunschweig; Synavision Owner and Managing Director
Institute for Building Services and Energy Design (IGS); Braunschweig, Germany; Bielefeld, Germany

Teisen, Ole

Chief Consultant, Project Manager
at Sweco, Copenhagen, Denmark

A minőségirányítás és a digitalizálás két fontos kifejezés az épületek energiahatékonyságának a tárgyalásánál. Mivel az EU úgy határozott, hogy 2025-től tovább támogatja az épületautomatizálást, a minőségirányítás és digitalizálás fontossága tovább növekszik, mivel ezekkel javíthatjuk épületállományunk energiahatékonyságát.

Gyakran találkozunk olyan esettel, hogy az elkészült épület nem a vártnak, az elvárásoknak megfelelően működik. A minőségirányítás a termelő folyamatoknál megszokott, de az épületeknél ritkán találkozunk harmadik, független fél által biztosított mérésekkel, monitoring rendszerrel és commissioning tevékenységgel.

A commissioning folyamat rendszerint digitális segédanyagok alkalmazásával történik. Az épületmodell és az épületgépészeti rendszer leírását tartalmazó kézikönyv összekapcsolása megkönnyíti az üzemeltető, a karbantartó munkáját. A digitális megközelítés elengedhetetlen a minőségirányításhoz.

Ha bevezetjük a minőségirányítást a projekt sikerének biztosítása érdekében, és kihasználjuk a digitalizálásban rejlő lehetőségeket, akkor jó esély van arra, hogy az európai épületállományt valóban fenntarthatóvá és energiahatékonnyá alakítsuk.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!