Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Dr. Szunyog István

A gázipar aktuális kérdései a 27. DUNAGÁZ Konferencia tükrében

Dr. Szunyog István

okl. olaj- és gázmérnök, egyetemi docens, tanszékvezető
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar, Kőolaj és Földgáz Intézet, Gázmérnöki Intézeti Tanszék

2019. április 16-17-én került megrendezésre Visegrádon a 27. DUNAGÁZ Konferencia és Kiállítás, a gázipar egyik mértékadó szakmai találkozója. A 185 regisztrált résztvevővel és 13 szakmai kiállító részvételével megvalósult konferencián elhangzott előadásokból emeltük ki a lényeges megállapításokat, a felvázolt problémákat és a rájuk adott válaszokat.

A konferencia résztvevőit Gáspár Zsanett, a DUNAGÁZ Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, majd ezt követően dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár vezette fel a konferenciát, és tartotta meg a földgáz Nemzeti Energiastratégiában betöltött szerepéről szóló előadását.

Megtudhattuk, hogy 2019 szeptemberére elkészül, helyesebben megújul Magyarország új Nemzeti Energiastratégiája, amely szorosan kapcsolódik majd a Nemzeti Energia- és Klímatervhez (NEKT).

Alapvető célja megfogalmazható a „Tiszta, okos és megfizethető energia” gondolattal, ami tulajdonképpen a magyar fogyasztókat helyezi a középpontba, megerősíti energiaellátásunk biztonságát, az energiaszektort „klímabarát” módon alakítja át, valamint kihasználja az energetikai innovációban és a klímaváltozásban rejlő gazdaság-fejlesztési lehetőségeket. A program egy dinamikus gazdasági növekedés mellett enyhén növekvő primerenergia felhasználást feltételez, javuló intenzitási mutatókkal. A dokumentum 2030-ra 20% megújuló energia részarányt, és az 1990-es bázisévhez viszonyítva 40%-al kevesebb ÜHG kibocsátást fog megcélozni.

A hagyományos energiaforrásokkal kapcsolatban megtudhattuk, hogy a lignit és a szén vélhetően továbbra is tartósan kedvezőtlen üzleti környezetben marad, a kőolaj és a földgáz lassan veszít csak szerepéből, de a földgáznál igen fontos a következő időszak diverzifikált, biztonságos importjának a megoldása. A nukleáris energia szinten tartása mellett a megújulók ösztönzése, költséghatékonnyá tétele is megoldandó kérdés. A primerenergia összetételének változására 2030-ig több forgatókönyv verzió is készült, azonban látható, hogy a jelenlegi energiamixünk jelentős mértékben nem lesz képes 10 év alatt átalakulni.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/4-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!