Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Dr. Csomor Rita

Hőfokhíd és a fűtési idény hossza. Elmélet és gyakorlat 6. rész. Hiteles-e a „Hiteles Energetikai Tanúsítvány”, avagy: hányféle „hiteles” Z, H és Ep értéket ismer a TNM rendelet?

Dr. Csomor Rita

Épületenergetikai tanúsító, fizikus

Cikksorozatunk eddigi részeiben a hőfokhíddal (H) és a fűtési napok várható számával (Z) kapcsolatos elméleti kérdésekkel foglalkoztunk: tisztáztuk a definíciókat és a kiszámítás módját. Most azt vesszük számba, hogy a TNM rendelet [1] szerint hányféle lehetőség van az egyszerűsített és a részletes számítás választására, ezen belül is a Z és a H értékek kiszámítására. Ezek alapmennyiségek az épületek minősítését megalapozó és a rendelet szerint szabályozott számításban, és közvetlenül meghatározzák a besorolás alapját képező Ep értéket. A lehetőségek tízezres nagyságrendű száma megkérdőjelezi az Ep összesített energetikai mutató alapján történő épületminősítés hitelességét.

Bevezetés

A hőfokhíddal és a fűtési napok várható számával kapcsolatban a cikksorozat eddigi részeiben körüljártuk az elméletben tisztázható kérdéseket. Foglalkoztunk a fogalmak eredetével és tartalmával. Meghatároztuk a helyes számítási módot, összehasonlítva a TNM rendeletben jelenleg is előírt és érvényes téves számítási móddal. A számítási módszert eddig egy Z és H értékhalmaznak a meteorológia adatbázisból történő előállítása irányából vettük górcső alá, és nem foglalkoztunk azzal, hogy a gyakorlatban milyen Z és H értékpárt kell rendelni egy adott épülethez.

Kétségtelen, hogy ugyanolyan fontos biztosítani, hogy ez a választás szakszerű, helyes és lehetőleg egyértelmű legyen, mint azt, hogy a Z-H értékhalmaz helyesen legyen előállítva. Ezek után ezért most egy kitérőt teszünk a TNM rendelet gyakorlati alkalmazása irányába, amely több lehetőséget is megenged a Z és H értékeinek kiszámítására. Épületek energetikai tanúsításának a viszonyítási értéke az összesített energetikai mutató, ami, tartalmazván többek között a Z és H számított értékét, így maga is számos különböző értéket vehet fel, attól függően, hogy a rendeletben megengedett helyeken egyszerűsített vagy részletes számítási módot választunk.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/4-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!