Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Dr. Harmathy Norbert PhD - Dr. Magyar Zoltán PhD

Lakóépület épületenergetikai szimulációja (angol nyelvű)

Dr. Harmathy Norbert PhD

okl. építészmérnök, egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Dr. Magyar Zoltán PhD


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Absztrakt

Az épületek energiafelhasználását nagymértékben befolyásolja az épületburok kialakítása, a fal, az ablak hőátbocsátási tényezője, az  üvegezés fényáteresztő képessége, valamint a homlokzati fal és az üvegezés aránya.

A cikk egy lakóépületen keresztül mutatja be az EnergyPlus programmal készült órai  épületenergetikai szimulációs számítás eredményeit. A mintaépület a 2012-es Solar Decathlon versenyen összesítésben 6. helyezést elért, a BME hallgatói által készített lakóépület.

A 15 bemutatott eset könnyűszerkezetes falszerkezetet, Porotherm és Ytong falazóelemeket, különböző jellemzőjű háromrétegű üvegezéseket és üvegezési arányokat tartalmaz.

A cikket és a hozzá kapcsolódó előadást a szerzők a „48. Nemzetközi Fűtési-, Hűtési- és Légkondicionálási Kongresszuson (KGH)”(2017. december 6-8.) mutatták be Belgrádban.

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/12-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!