Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Dr. Barna Lajos PhD

Találkoztunk! Magyar Épületgépészek Napja 2017

Dr. Barna Lajos PhD

főszerkesztő
Magyar Épületgépészet

Az idén 22. alkalommal rendezték meg a Magyar Épületgépészek Napját, az évet lezáró nagy szakmai találkozót. A rendezvény szervezése során mindig fontos szempont volt a hagyományok tisztelete és a folyamatos megújulás. Idén ennek jegyében a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék és a Magyar Mérnöki Kamara mellett a szervezési munkába bekapcsolódott a Magyar Épületgépészek Szövetsége is.

Első nap, az Oktatás Napjának délelőttjén az egyik szekcióban a Diplomadíj – Szakdolgozat Pályázatra benyújtott munkák bemutatására került sor, majd a szekció elnöksége döntött a legjobbakról. Az épületgépész BSc és a létesítménymérnök MSc kategóriában két-két hallgatót hirdettek ki megosztott első helyezettként, az épületgépész MSc képzés kategóriában egy győztes pályázat volt.

A párhuzamos szekcióülésen cégek tartottak szakmai előadásokat. Az Ariston Thermo Hungária Kft. „Ariston Connectivity távvezérlés és telediagnosztika”, a Grundfos South East Europe Kft. „Okos technológiák megjelenése a szivattyús rendszerekben”, a Pipelife Hungária Kft. „Planpipe program a Pipelife-tól”, a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. „Kondenzációs gázkazánok alkalmazása megújuló energiával kombinálva új építésű ingatlanokban az ErP és a KNE korában”, a KZiTERRA Kft. „IDM hőszivattyús rendszerek” témában tartott előadást.

A délutáni PhD szekcióban 14 dolgozat hangzott el magyar és angol nyelven, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemről, a csehországi Brnoi Műszaki Egyetemről, a brassói Transilvania Egyetemről és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről érkezett doktoranduszok előadásában. A témák között pédául épületenergetikai kérdések, napenergia- és termálhő-hasznosítás, adiabatikus hűtés, teremáramlások vizsgálata, az épülethasználók fogyasztási magatartásának modellezése, toronyépületek fűtési rendszerének hidraulikája, a víz kényszerített áramlásban való párolgási sebességének meghatározása szerepeltek. 

A párhuzamos tervezői szekcióban a Tervezői pályázatra benyújtott pályaműveiket mutatták be a tervezők.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/12-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!