Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Somody Csaba

Energia megtakarítás fűtéskorszerűsítéssel

Somody Csaba

műszaki igazgató
Cothec Kft.

A Cothec Kft. 2008-ban közbeszerzési eljárás keretében egy jelentős értékű munkát nyert el, a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda energetikai rendszerének korszerűsítését. A meglévő fűtési rendszer átépítése mellett ott alternatív energia felhasználását is igényelte a megrendelő.

A Hajós Alfréd uszoda a felújítás előtt 3300 kW hőteljesítményű, felújításra szoruló gázkazánnal rendelkezett. A víztechnológiai berendezés elavult volt. Az energetikai rendszer részben kézi szabályozással működött, és nem volt központi vezérlő berendezés.

A régi szivattyúállomások és a korszerűtlen berendezések magas energiafogyasztást jelentettek.

 

1. A megoldandó feladatok

A víztechnológia – a medencevíz előkészítés optimalizálása

Az ellátott medencék a következők: 33 ⅓ méteres belső medence, belső tanmedence, 50 méteres külső medence, külső műugró és tanmedence, 33 ⅓ méteres külső medence, valamint két külső kis tanmedence.

A víztechnológiai részen az egyes medencékhez kapcsolódó szűrőtartályok elöregedtek, homok jut a medencékbe, ami fenyegette az uszoda működtetését. A tartály belső felülete korrodált, a szűrőgyertyák tönkrementek. A vízgépészeti vezetékek szintén korrodált, elöregedett állapotban voltak.

 

A kazánházban kazáncsere végrehajtása

A kazánházban 3 db HOVAL Max-3 Q = 1 150 kW-os melegvizes kazán volt beépítve. Mind a három kazántestet többször javították hegesztéses technológiával, mert kilyukadtak. 

A három kazán közül egy kazán helyett a beépített hőteljesítmény arányában új kazánt kellett beépíteni.

 

A kazánházi hőközpont korszerűsítése

A fűtési vezérszivattyúk korábban folyamatosan 100%-os szállítási teljesítménnyel működtek. A beépítésre kerülő fordulatszám szabályozás lehetővé teszi, hogy csak a felhasználáshoz szükséges tényleges vízmennyiséget keringessék. Ez a műszaki beavatkozás mind a forgatott víz térfogatáramot, mind pedig a villamosenergia-felhasználást csökkenti.

 

A használati melegvíz termelés korszerűsítése

Az öltözőkben és a medencékben szükséges használati melegvíz előállításához megújuló energiaforrás felhasználása volt a feladat. A másik feladat a medencék leeresztésekor elfolyó vizek hőjének a hasznosítása, és a visszanyert hő felhasználása a medencék feltöltő vizének az előfűtésére.

 

A medencecsarnok légtechnikai rendszerében üzemelő ventilátorok fordulatszám-szabályozása

A medence csarnok légellátására felhasznált ventilátorok a korszerűsítés előtt folyamatosan 100%-os szállítással működtek. A beépítésre kerülő fordulatszám-szabályozás lehetővé teszi, hogy csak az effektív felhasználáshoz szükséges levegőmennyiséget szállítsák.

Ez a műszaki beavatkozás mind a szállított levegő térfogatáramot, mind pedig a villamosenergia-felhasználást csökkenti.

 

A 33x21 méteres külső medence befedéséhez szükséges duplafalú sátor szállítása és beépítése

A medence tér fedetlensége következtében a víz felmelegítéséhez, a párolgási veszteségek pótlására jelentős gázenergia bevitelre volt szükség. A feladat ennek az energia-felhasználásnak a csökkentése volt.

 

A felügyelet és a szabályozás megoldása

Az uszoda vízgépészeti és épületgépészeti rendszerei kézi szabályozással működtek, nem volt visszacsatolás, ellenőrzési lehetőség elektronikus formában a rendszeren. A beruházás olyan épületfelügyeleti rendszer kialakítását tűzte ki célul, amely az egyes műszaki paraméterek ellenőrizhetőségén kívül az azonnali beavatkozás lehetőségét is nyújtja számítógépes rendszer segítségével. A rendszer kiépítésével további energia-megtakarítás érhető el.

 

További részletek lapunk 2015/5-ös számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!