Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 9. szám

Hozzászólások

„Smart building” – Okos megoldások Európa egyik legkorszerűbb arénájában

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Minier Botond

„Smart building” – Okos megoldások Európa egyik legkorszerűbb arénájában

Minier Botond

projektvezető
ENSI Kft.

Az okostelefonokhoz hasonlóan, a Fradi-stadion kívül-belül, valamint a beépített rendszereket tekintve is, rendkívül korszerű, sok OKOS megoldással valósult meg. Igaz ez az ENSI Kft. által kivitelezett épületgépészeti-energetikai rendszerekre is.

Eltérő funkciók, összetett épületgépészet

A Stadion alapvetően két részre bontható: a szurkolóknak helyet adó lelátóra és a multifunkcionális, minden igényt kielégítő fejépületre. A gépészeti ellátó rendszerek túlnyomó része a fejépületben létesült. Itt kapott helyett a Fradi Múzeum, a Fradi Shop, az étterem és a konyha, a kávézó, a rendezvényterek, az exkluzív VIP helyiségek (Sky Boxok) és természetesen az öltözők, illetve a hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségek is. 

Az eltérő működésű egységek gépészeti kiszolgálása összetett, újszerű megoldásokat igényelt. Hogyan valósítottuk meg?

 

Egymástól független rendszerek, gazdaságos üzemeltetés

Minden részegység egymástól függetlenül, önállóan is működhet, ezért a légtechnikai és a fűtési-hűtési rendszereket úgy alakítottuk ki, hogy azok a lehető legenergiatakarékosabb üzemeltetést eredményezzék.

A fejépület kiszolgálására 12 db építőelemes légkezelő berendezést telepítettünk. A komfort légtechnikai rendszerek összes térfogatárama 110 000 m3/h. Külön berendezés szolgál például a Fradi öltöző, a vendégöltöző, a rendezvényterek, a múzeum, valamint a kávézó részére is.

 

További részletek lapunk 2014/9-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!