Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 9. szám

Hozzászólások

Újdonság Társasházaknak! Gyűjtőkémény kondenzációs gázkazánok számára: KREA K2

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Magyar Kéménygyártó Kft.

Újdonság Társasházaknak! Gyűjtőkémény kondenzációs gázkazánok számára: KREA K2

Magyar Kéménygyártó Kft.


A Magyar Kéménygyártó Kft. kifejlesztette a KREA K2 kéményrendszert, amely egy LAS (levegőellátás – füstgázelvezetés) rendszerű túlnyomásos gyűjtőkémény

Erre a kéményre társasházak egymás fölötti és egymás melletti lakásainak turbós – beleértve a kondenzációs kazánokat is – gáztüzelő berendezései köthetők (akár vegyesen is).

A meglévő gyűjtőkémények problémája

A közönséges turbós készülékek körülbelül 120 °C-os – aránylag meleg – égéstermékét elég bejuttatni egy megfelelően nagy átmérőjű gyűjtőkéménybe, onnan már „saját lábon”, azaz gravitációs úton távozik a szabadba. Tehát azok a turbós gyűjtőkémények, amiket ma ismerünk, a közhiedelemmel szemben nem túlnyomásosak, hanem gravitációsak.

A kondenzációs készülékek hidegebb, 40 – 80 °C körüli égésterméke gravitációs úton nem tud egy hasonló kéményből eltávozni, azt csak túlnyomással lehet a szabadba tessékelni. Ezért nem lehet kondenzációs készülékeket a közönséges turbós készülékek gyűjtőkéményére kötni.

Amíg a kondenzációs készülékek nagyon drágák voltak, addig ez nem okozott problémát, mert társasházak építésénél, költségkímélés miatt nem volt igény kondenzációs gázkazánok beépítésére. A mai kondenzációs kazán árak mellett azonban egyre fokozódó igény jelentkezik a kondenzációs készülékek beépítésére, ezért fejlesztettük ki a KREA K2 kéményrendszerünket.

 

Megoldás

Ha egy gyűjtőkéményben túlnyomás van, akkor a rákötött készülékek közül azokban, amelyek éppen nem működnek, füstgáz visszaáramlás jöhet létre. Ezt mindenképp meg kell akadályozni, mert enyhébb esetben is üzemzavart okoz a kazán működésében, súlyosabb esetben azonban akár CO-mérgezéshez is vezethet.

 

További részletek lapunk 2014/9-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!