Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Kubinyi Antal

Lakótérszellőzés, és ami mögötte van…

Kubinyi Antal

épületgépész mérnök
Air Trade Centre Hungary Kft.

A szellőzés leggyakrabban a penész, vagy a CO-balesetek kapcsán kerül reflektorfénybe, pedig számos olyan szenynyezőanyag van, ami a levegőminőségen keresztül hatással van az egészségünkre. A különböző építőipari termékekkel (PUR habok, festékek), bútorokkal, vagy híradástechnikai termékekkel számos „szennyezőt” viszünk be a lakótérbe. Ezek együttes hatása jelentős, bár nem kritikus az egészségünk tekintetében.

Szerencséremegfigyelhető egy olyan szemléletváltás, hogy az új építésű, vagy felújított épületeknél már gondolnak a szellőzés szükségességére, de a megvalósításra már kevesebb esetben kerül sor. A modern, jó légtömörségű nyílászáróknak köszönhetően természetes úton a szükséges friss levegőnek csak a tizede jut be a lakótérbe, de az évnek mintegy 30%-ában egyáltalán nem kap légutánpótlást az épület. Ennek következtében gyakori a penészfoltok megjelenése, és a tulajdonosok csak ezt követően keresik mega megfelelő szakcégeket, forgalmazókat.

Mit érdemes tudni a penészről? A gombák egy családjáról van szó, amelynek spórái mindenütt jelen vannak kis mennyiségben. Allergénhatású, hosszú ideig kitéve a hatásának különböző légútimegbetegedések kialakulását idézheti elő. Ha ideális körülményeket talál, azonnal szaporodni és terjeszkedni kezd. Az egészségügyi hatásán kívül káros hatása van az épületszerkezetekre is.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!