Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Nyárády Győző

Napkollektoros rendszerek fagyálló folyadék nélkül – Van új a nap alatt!

Nyárády Győző

értékesítési vezető
Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnikai Kft.

A napkollektoros rendszerek terjedésével párhuzamosan terjednek a hozzájuk kapcsolódó ismeretek. Mára könynyen abba a hibába eshetünk, hogy azt hisszük, erről a témáról mindent tudunk. Azonban mindig van új a nap alatt... ezt pedig most értsük szó szerint!

Az elterjedt napkollektor rendszerek több szempont szerint csoportosíthatók: besorolhatjuk őket a kollektor fajtája szerint sík- vagy vákumcsöves kollektoros rendszerként, de akár vizsgálhatjuk az alkalmazott hőhordozó fajtáját is.

A Drain-Back System (DBS)

Eddig is létezettmegoldás az édesvíz alkalmazására napkollektoros rendszereknél.Amegoldás lényege, hogy amikor a rendszer üzemen kívül van, akkor a kollektorok és a fagyveszélyes szakaszokmaradéktalanul leürülnek, a víz pedig egy tartályban gyűlik össze. Ez egy valóban ötletes megoldás, de rendelkezik számos hátránnyal is, és nagy gondosságot igényel a DBS tároló kiválasztása és a rendszer kivitelezése.

Látható, hogy DBS rendszerben csak olyan kollektorok alkalmazhatók, amelyek biztonságosan és teljesen le tudnak ürülni. Ezek a hárfa csövezéssel rendelkező síkkollektorok és a heat-pipe rendszerű vákuumcsöves megoldások. A meander csövezésű kollektoroknál komoly a víz visszamaradásának veszélye, a heat-pipe rendszerű vákuumcsöves kollektoroknál pedig találunk valamiféle hőcserélő felületet a hőcső hőhordozója és a szolár rendszer vize között. A DBS tároló az üzem közben nagyrészt üres, átfolyik rajta a szolár rendszer vize, ami akusztikai problémákat jelent, illetve jelenthet.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!