Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Gáti György

Levegő-víz hőszivattyúk minősítése EU-s irányelvek szerint

Gáti György

okleveles épületgépész mérnök
LG Electronics Magyar Kft.

A hőszivattyúk alkalmazása a megújuló energiaforrások használatával egyre népszerűbb. Beépítésük feltételei több kérdést feszegetnek: környezetvédelem, energiatakarékosság, üzemeltetés és a környezeti feltételeknek megfelelő alkalmazás: tervezési adatok, éghajlati viszonyok, szabályozás, a primer energiaforrás típusa.

A cikk alapvetően a villamos árammal üzemelő berendezéseket tárgyalja a kompresszoros hűtőberendezés működése szerint. Ezek a hőszivattyúk nemcsak fűtésre, de egyszerű üzemmódváltással hűtésre is alkalmasak.

Mielőtt a minősítés irányelveire kitérnénk, érdemes az alapelveket tisztázni. A levegő-víz hőszivattyú jelen esetben tulajdonképpen egy hűtőberendezés, egyfokozatú (léteznek kétfokozatúak is), kompresszoros, hermetikus rendszer. A hőforrás a levegő, amely közel végtelen hőtartalommal rendelkezik. Ezen jó tulajdonságamellett azonban jelentkezik egy korlátozó jellemző: a változó külső hőmérséklet, ami szabályozási és alkalmazási tartományi kérdéseket vet fel.Amai technológiáknak köszönhetően akár –20 °C külső hőmérséklet mellett is biztonságosan működnek és részterheléses üzemük gazdaságos, a kompresszor fordulatszám-szabályozása révén.

A legtöbb rendszerben használt hűtőközeg az R410A HFC, amelynek ózonkárosító hatása 0, üvegházhatása:GWP = 1975. Ezt a hűtőközeget azR22 (későbbR407C) helyettesítőjeként is alkalmazzák, mivel előnyős tulajdonsága a viszonylag nagy volumetrikus hűtőteljesítmény, hasonló COP értékek (adott kondenzációs és elpárolgási nyomású körfolyamatra), és hőmérsékletviszonyok. A volumetrikus hűtőteljesítmény a fajlagos, m3-enként elvont hűtőteljesítményt (kW) jelenti, ami minél nagyobb érték, annál kisebb hűtőközeg-forgalmat (m3/s) jelent a kompresszorban, tehát a térfogat-kiszorítási elv szerint működő kompresszoroknál ez méretcsökkentést jelenthet (vagy fordulatszám csökkenést). Hátrányt jelenthetnének a nagyobb nyomásértékek (kondenzációs/elpárologtató), de ez a mai gyártástechnológiának és alkalmazott szerkezeti anyagoknak már nem kihívás.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!