Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Király Tamás

Lakóterek helyiségenkénti légmennyiség-szabályozása

Király Tamás

okl. gépészmérnök, cégvezető
Aereco Légtechnika Kft.

Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. Az épületszerkezeti elemek új dimenziója egyben megváltoztatta a belső komfortjellemzőket is, melynek eredményeképpen magasabb belső léghőmérséklet és páratartalom alakul ki, azonos fűtési energiafelhasználás mellett. Ebből adódóan természetesen a felhasznált fűtési energiát csökkenteni illetve szabályozni kell annak érdekében, hogy a beállított belső léghőmérsékletet a kívánt értéken tartsuk. A páratartalom illetve egyéb kedvezőtlen szennyezőanyag jellemzők mérése és szabályozása még mindig nem teljesen egyértelmű a lakótereinkben, pedig ezekkel is nagymértékben befolyásolható a komfortérzetünk.

Fűtési rendszereink szabályozása napjainkban már nem kérdéses, hiszen ennek hiányában a rendszer hatékonyan nem üzemeltethető. Az energiahatékonyság célja a lehető legnagyobb megtakarítás elérése az energiafelhasználás terén, mert a legolcsóbb és leginkább környezetbarát energia az, amelyet el sem használunk.

Az energetikai követelményértékek szigorítási folyamata a 7/2006. TNM rendelet, illetve a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet kiegészítő rendelkezései alapján egyértelműen látszik. 2015-től a pályázati forrásokat felhasználó épületeket, 2018-tól pedig valamennyi épületetmár az újonnanmeghatározott, költségoptimalizált követelményszinten kell kialakítani, felújítani. 2019-tőlminden új középületet, 2021-től pedigminden új épületet közel nulla energiaszinten kell kivitelezni, megvalósítani. A közel nulla energiaigényű épületnek különösen energia-hatékonynak kell lennie,még a költség-optimumszintnél is jobbnak, és a felhasznált energia legalább 25%-át megújuló energiaforrásból kell majd fedeznie.

Az elmúlt években jellemzően a felújításokon volt a hangsúly, hiszen az új építések száma jóval a szükségesnél alacsonyabb szinten maradt.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!