Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Dr. Csoknyai István - Dr. Csoknyai Tamás PhD

A HMV hő- és vízfogyasztás vizsgálata panelépületeknél

Dr. Csoknyai István

ny. egyetemi docens
BME, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. Csoknyai Tamás PhD

egyetemi docens, tanszékvezető
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék; az MMK Épületenergetikai Szakosztály elnöke

Az épületek fűtési hőfelhasználását számos tényező befolyásolja. Ezek közül legjelentősebb a külső hőmérséklet. Ez abból a szempontból is érdekes, hogy milyen hosszú a fűtési szezon, vagyis mekkora a fűtési határhőmérséklet. Ennek értékét lényegében ugyanazok a tényezők befolyásolják, mint a szezon fűtési hőfogyasztását. A kutatás célja utólagosan hőszigetelt, paneles technológiával épült lakóházak hőfogyasztásának mérése és vizsgálata.

A Magyar Épületgépészet 2013/10. számában (9 – 12. oldal) foglalkoztunk „A fokozott hőszigetelésű épületek fűtési határhőmérsékletének és hőfokhídjának alakulása tényleges fogyasztási adatok alapján” címmel a kérdéskör elméleti alapjaival és bemutattuk néhány épület mérési adatait, illetve eredményeit. Emlékeztetőként megemlítjük, hogy az épületek hőközpontjaiban csak egy elszámolási mérő van a primer oldalon beépítve, illetve a fővárosban a használati melegvíz (a továbbiakban: HMV) fogyasztást is mérik napi rendszerességgel. Ezért a fűtési és a HMV fogyasztást számítással kell szétválasztani. Az akkori vizsgálatoknál kitűnt, hogy a HMV fogyasztás számítási módszere bizonyos feltételezéseken alapul. Ahatárhőmérsékletet jelentősen befolyásolhatja a számított HMV fogyasztás, mivel a fűtési és HMV hőfogyasztás ebben az időszakban közel hasonló, sőt a HMV hőfogyasztás nagyobb is lehet a fűtésinél.

A következőkben választ keresünk arra, hogy miként alakul a HMV hőfogyasztás a teljes év során.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!