Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Ifj. Szemerédi György

Az AISIN-Toyota gázmotoros VRV rendszer egy szállodai installációban

Ifj. Szemerédi György

energetikai mérnök, a hőszivattyú divízió vezetője
LARING Mérnöki Iroda Kft.

Idén nyáron adták át Badacsonyban a Bonvino négycsillagos wellness szállodát. Az épületgépész tervező a CÉH Zrt. színeiben tevékenykedő Berzétei László volt, a hőszivattyús rendszer telepítését a LARING Mérnöki Iroda Kft. végezte.

A beruházónak – aki ma a szálloda üzemeltetője – határozott elvárása volt, hogy az épületet alacsony költségen lehessen működtetni, így esett a választás a gázmotoros hőszivattyúra. A fűtendő és hűtendő terek hőellátását két darab AISIN-Toyota gázmotoros hőszivattyúval oldotta meg a kolléga. A vizes és a direktelpárolgásos rendszerek közül az utóbbira esett a választás, így aGHPberendezésekre kétVRV hőleadórendszert kötöttek rá.

A hotelszobák fűtése és hűtése a klasszikus kialakítás szerint készült, vagyis a szobák előterének álmennyezetében légcsatornázható beltéri egységeket helyeztek el, amelyek az előtereket és szobákat elválasztó falon, egy légrácson keresztül juttatják a kezelt levegőt a szobákba. A levegő visszaszívása az előtérben és a folyosói válaszfal előtti álmennyezeti nyíláson keresztül valósul meg.Aközösségi terek hőellátását szintén légcsatornázható beltéri egységek látják el, kivéve a konferenciatermet, ahol parapetes hőleadókat szereltünk.

Minden nyílászáró beépített nyitásérzékelővel rendelkezik. A nyitásérzékelőket a beltéri egységekhez csatlakoztattuk, így nem fordulhat elő, hogy a beltéri egységek akár fűtési vagy hűtési üzemben működjenek, miközben az erkélyajtó nyitva van.

A recepción helyeztük el a hőszivattyús rendszer részét képező érintőképernyős központi vezérlő egységet, ami feleslegessé teszi egy épületfelügyeleti rendszer kiépítését, mivel az gyakorlatilag integrálva van. Ezen a vezérlőn minden beltéri egység és annak aktuális beállítása látható. Az összes beltéri egység beállításán egyszerűen változtathatunk, ki/be kapcsolhatjuk őket, de akár csoportokat képezve is adhatunk ki parancsokat a központi vezérlőről. Lehetőség van az egyes beltéri egységek szobákban elhelyezett vezérlőin végrehajtott beállítások korlátozására is.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!