Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Kápolnás József - Molnár Gábor

Minőségi levegő – minőségi levegőszűrővel

Kápolnás József


Halton Kft.

Molnár Gábor


Halton Kft.

A légkezelő berendezésekhez kapható levegőszűrő választék ma rendkívül széles. „Ez jó minőségű levegőszűrő, ez tudja a szabvány követelményeit” – halljuk az eladótól. Hogyan tudunk arról meggyőződni, hogy a szűrő, amit kínálnak, vagy amit már meg is vettünk, minőségi termék és tényleg tudja a szabvány követelményeit?

A termékhez mellékelt műbizonylatnak a következőket kell tartalmaznia: műszaki adatokat, minősítést, a tesztelést végző laboratórium megnevezését, valamint a minőséget garantáló független tanúsító szervezet megnevezését.
Szűrők esetében három nagyon fontos műszaki paraméter van:
1. hatékonyság,
2. nyomásesés,
3. portároló képesség.

A hatékonyságból meg tudjuk mondani, hogy az adott szűrő bizonyos méretű részecskékből (0,4 μm) milyen arányban választ le a kezelt levegőből. Anyomásesés a szűrő energiahatékonyságáról ad információt: alacsonyabb nyomásesés (vagy laposabb nyomásgörbe), kisebb energiafelhasználást jelent. A portároló képesség a szűrő élettartamára adhat információt. A három paraméter kombinációjából az optimumot kell keresni.

A légszűrők tesztelésérőlma Európában három, gyártótól független, akkreditált laboratórium gondoskodik, amelyek nagyon pontos eredményt adnak a szűrők műszaki tulajdonságairól: a Fiatech GmbH németországi székhelyű, az SP Technical Research Institute of Sweden svédországi, a VTT Technical Research Center of Finland pedig finnországi bázissal. Amennyiben olyan szűrőt választunk, amelyik rendelkezik független teszteredményekkel, akkormegnyugodhatunk: a szűrő tényleg tudja amegadott műszaki paramétereket. Fontos, hogy magáról a szűrőről kapjunk tanúsítványt, ne az alapanyagról, mert az nem bizonyít semmit! Gondoljuk csak el, az autó töréstesztje az autóra vonatkozik, nem a lemezre, amiből készült!

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!