Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Kecskeméthy Géza - Kovácsay István - Szücs Balázs - Vezér Szilárd Tamás

Kéménybélelés Furanflex® technológiával

Kecskeméthy Géza

ügyvezető
KOMPOZITOR Műanyagipari Fejlesztő Kft.

Kovácsay István


KOMPOZITOR Műanyagipari Fejlesztő Kft.

Szücs Balázs


KOMPOZITOR Műanyagipari Fejlesztő Kft.

Vezér Szilárd Tamás


KOMPOZITOR Műanyagipari Fejlesztő Kft.

Az emberiségnek több száz évig semmi gondja nem volt kéményekkel, mert a fűtéshez-főzéshez tüzelőanyagként csak fát használtak. Fatüzelésnél egyrészt nem keletkeznek agresszív savak, másrészt a füstgáz hőmérséklete 300 °C felett volt, így az égés melléktermékei gőz, illetve gáz formájában a környezetbe kerültek.

A múlt század közepén bevezetett gáz és olaj tüzelőanyagok használata gazdaságosabb és kényelmesebb volt, mint a fafűtés, de rendkívül súlyos károkat is okozott mind a kéményekben, mind a környezetben. Ennek oka, hogy a füstgáz hőmérsékletét a jobb energia-kihasználás miatt folyamatosan csökkentették 250 °C alá, ezért az égéstermékek a kémény falán kondenzálódva, savtartalmú vízként lecsapódnak. Gázfűtésnél salétromsav, szénsav, olajfűtésnél salétromsav, szénsav, sósav és kis mennyiségben egyéb savak is előfordulnak a kondenzátumban. A szénfűtés ebből a szempontból a legveszélyesebb, mert a keletkező kénsav, illetve kénessav szinte minden anyagot tönkretesz.

A kéményekben keletkező savas kondenzátum nem kíméli a betont, a maltert, a vakolatot, még a rozsdamentes acélt sem. Vékony réseken keresztül szén-monoxid juthat be a lakóhelyiségekbe. A rossz kémény, kazán miatt Magyarországon átlagban évi 40, Belgiumban 80, Franciaországban 300 haláleset fordul elő, ezért Európában a kémények bélelése kötelező.

A kéményeket utólagosan általában 1–2 m hosszú, rozsdamentes acélcsövekkel bélelik, amelyeket egymásba csúsztatva helyeznek el. Hátrányuk, hogy beépítésükhöz többnyire falbontás szükséges, keresztmetszetük kisebb, mint a bélelendő kéményé, összetoldásuk nem tömör, a rozsdamentes cső 10–15 év alatt korrodálódik.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!