Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 9. szám

Szeptemberi számunk középpontjába a szakterületünket érintő fejlesztési eredményeket, az energiafelhasználást, az energiahatékonyságot állítottuk. Rögtön az első cikkünk a termelőüzemek energiafelhasználásával foglalkozik. A kutatók a technológiai folyamatokra vonatkozóan olyan modell kifejlesztésén dolgoznak, amely képes előre jelezni az energiafogyasztó rendszerek igényét. Ezzel lehetővé válik az energiatermelés és fogyasztás optimalizálása.

Következő szerzőnk a beépített épülethatároló szerkezetek hőátbocsátási tényezőjének helyszíni mérésével foglalkozik. Bemutatja a mérés elvét és a kiértékelés módszerét. A hosszú időtartamú mérésekkel jól megközelíthetők a tényleges értékek.

A különböző fejlesztési eredmények az épületekben és a szerkezetekben is megvalósulnak. Előbbi szép példájaként szerzőnk bemutatja azokat a korszerű megoldásokat, amelyeket a tervezők és a kivitelezők Európa egyik legkorszerűbb arénájában alkalmaztak. Más cikkekben a hőszivattyús technológián alapuló, nagyon energiahatékony klímaberendezésekről és a rendszerek számítógéppel, tablettel vagy okostelefonnal való vezérléséről olvashatnak.

Ezek a fejlesztések is központi témáját alkotják a Debrecenben megrendezésre kerülő szakmai napoknak, valamint a Magyar Épületgépészek Napja programjainak, amelyekről tájékoztatást adunk.

Olvashatnak a tudomány eredményeiről is. Szerzőink a távfűtő hálózatok hidraulikai analízisének feladatait és matematikai eszközeit foglalják össze, bemutatják az áramlás jellemzőinek meghatározásához szükséges egyenleteket és az azok megoldására alkalmas eljárásokat. Angol nyelvű cikkünkben a Brno-i Műszaki Egyetem kutatói azokról a kísérletekről számolnak be, amelyeket a hőcserélők kis átmérőjű csöveiben a hőátadás javításának vizsgálata céljából végeztek.

Készülünk a novemberben sorra kerülő Nemzetközi Gázkonferenciára is. Ezért adjuk közre ebben a számunkban a földgázpiacon bekövetkezett változásokat bemutató cikket. A szerző számokkal szemlélteti a fogyasztók számának csökkenését és keresi ennek az okát.

A gázellátás témájához kapcsolódik néhány fejlesztési eredmény is. Így hírt adunk egy korszerű, a túlnyomásos égéstermék-elvezetésű kondenzációs kazánokhoz alkalmas kéményrendszerről, valamint egy új szén-monoxid vészjelző készülékcsaládról.

A gázfelhasználás csökkenéséhez biztosan kapcsolódnak a korszerű, biomasszát eltüzelő berendezések, amelyek egyik nagyon hatékony képviselőjét, egy faelgázosító mutatunk be.

Olvashatnak emellett korszerű tartályokról, hűtőgépekről és szellőzés vezérlésről, de egy online költségvetés-készítő programrendszerről is.

Tanulságos életpályák sorozatunkban ezúttal Cservenyák Gábor Macskásy-díjas kollégánk írja le gondolatait.