Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Két fontos, a megújuló energiaforrások felhasználását középpontjába állító szakmai kiállításra került sor a közelmúltban. Áprilisi lapszámunkban a Construma kiállításról és a keretében megrendezett RENEO betétkiállításról, valamint a RENEXPO nemzetközi energetikai szakkiállításról egyaránt beszámolót és értékelést adunk. A Construma kiállításnak mindig kiemelkedő színfoltja a díjak átadása. A díjazott megoldásuk közül kiemeljük a szakterületünket érintő megoldásokat.

Kapcsolódva az energetikai szakkiállítás témáihoz, lapunkban is több, a megújulókkal kapcsolatos szakcikket olvashatnak. Első, e csoportba sorolható cikkünk szerzői áttekintik a megújuló energiaforrások magyarországi helyzetét, különös tekintettel a biomassza, a biogáz és a geotermális energia felhasználására. Ugyanebben a témakörben egy mások cikkünk szerzői a hőszivattyúk kertgazdasági felhasználásáról és a magyar fejlesztésű hőszivattyú jellemzőiről adnak áttekintést. Szerzőink egy kiemelkedő autóipari létesítmény példáján szemléltetik az energia-megtakarítás lehetőségeit és módjait, de felhívjuk a figyelmet a szivattyútelepek energiahatékonyságának fontosságára és vizsgálatának módszerére is.

Ebben a számunkban folytatjuk egy korszerű légtechnikai méretező program bemutatását, ahol olvasóink nemcsak a méretezésről, hanem a sugárfúvókák üzemi jellemzőiről is fontos részletekkel ismerhetnek meg. Cikket adunk közre a konyhai páraelszívók légszállítását vizsgáló laboratóriumi mérések eredményeiről is, amelyeket a BME szaktanszékének laboratóriumában végeztek. A páraelszívók vizsgálata azért érdemel figyelmet, mert működésük erősen befolyásolja a lakás légforgalmát, nyitott égésterű gázkészülékek esetén pedig komoly veszélyforrás lehet. A gyártók katalógusai nem tartalmaznak elegendő információt a lakossági páraelszívók légszállítási karakterisztikájára nézve.

Bemutatunk egy korszerű és nagy teljesítmények összeépítésére alkalmas kazáncsaládot, de olvashatnak szívet-lelket és helyiséget melengető korszerű cserépkályha kialakításokról is.

A műszaki tervezés állami irányítás alá vételének szándéka okán szerzőink vizsgálják a teljes beruházási folyamatban található hibákat és hiányosságokat. Sorra veszik a tervezési folyamat lépéseit és kiemelik a tervellenőrzés fontosságát. Tanulságos életpályákat bemutató sorozatunk interjúalanya ezúttal dr. Kontra Jenő egyetemi tanár.