Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Júniusi számunkat egy különleges témával indítjuk, amely látszólag nem tartozik az épületgépészet területére, véleményünk szerint mégis sok tanulsággal szolgál az épületgépészeknek is: szerzőnk a napelemes rendszerek tájolásáról és az ezekkel felszerelt kiserőművek energiatermelését befolyásoló tényezőkről ír. Következő cikkünkben a fagyálló folyadék helyett édesvíz hőhordozóval kialakított napkollektoros rendszerekről olvashatnak.

Beszámolunk az LG immár 4. alkalommal megtartott mérnöknapjáról és a meghirdetett Tervezői Ösztönző Programról. A programmal kapcsolatos a levegő-víz hőszivattyúk EU-irányelvek szerinti minősítését bemutató cikk.

Ebben a számunkban több, az épületek szellőztetésével kapcsolatos írást olvashatnak. Egyik az energiatakarékos szellőztetés kialakításával foglalkozik és kitér a szellőzőlevegő mennyiségére, a központi elszívás korszerű megoldásaira valamint a hővisszanyerős szellőztetés kialakítására is. A lakótér szellőztetés kérdésével más szerzőnk is foglalkozik, aki bemutatja a szellőztetés legfontosabb elemeit és külön kiemeli a hővisszanyerők kialakítását. Olvashatnak ezenkívül a légtechnikai mérésekhez használható korszerű eszközökről, továbbá bemutatunk két kiemelkedő fejlesztési eredményt, amelyek ma energiahatékonyságukkal és megjelenésükkel kiemelkednek a termékválasztékból.

Egyik cikkünk szerzői bemutatják azokat az eredményeket, amelyeket a panelépületekben jelentkező használati melegvíz-fogyasztás vizsgálata során kaptak. Egy budapesti, korszerűsített lakóházban kapott mérési eredményeket újszerű módszerrel feldolgozva megállapításokat tettek a hmv-fogyasztás veszteségeit és időbeli alakulását illetően. Egy másik cikkünkben az egycsöves fűtések felújításához használható új, de az eredetileg beépített MOFÉM szerelvényekhez illeszkedő megoldásokról olvashatnak.

Tanulságos életpályákat bemutató sorozatunk keretében Nagy István Macskásy-díjas kollégánk gondolatait olvashatják. Emellett több érdekes szakmai rendezvényről is hírt adunk. Ezek egyike az Energiaklub rendezvénye, amelynek keretében tájékoztatást adtak az „Energiahatékonyság közösen” programról és felhívták a figyelmet az eredményességet befolyásoló tényezőkre. Tájékoztatást adunk továbbá a Szentendrén létesülő innovációs központtal kapcsolatos együttműködési megállapodás aláírásáról, az ÉTE, a HKVSZ és a MÉgKSZ közgyűléséről és a BME szaktanszékén rendezett IV. Épületgépészeti Szakmai Nap eseményeiről.