Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Októberi számunk középpontjába a korszerű és energiahatékony klímaberendezéseket állítottuk, de természetesen most is nagy hangsúlyt kapott a megújuló energiaforrások felhasználása, nevezetesen a napenergia hasznosítása.

A lég- és klímatechnika témakörében olvashatnak egy természetes szellőzéssel felújított sportcsarnokról, ahol a tetőn elhelyezett korszerű, hőhíd-mentes szellőztetőkkel megvalósítható volt a nyári hőterhelés nagymértékű csökkentése, ami jelentős üzemeltetési költség-megtakarítást hozott. Emellett olvashatnak a hővisszanyerős szellőztetésről és az egészségügyi intézményekben támasztott fokozott követelményeknek is megfelelő légkezelő központokról.

Különleges alkalmazási terület a robbanásveszélyes környezetben alkalmazható légtechnikai berendezések kérdése, amelyről egyik cikkünkben is olvashatnak. Szerzőnk bemutatja a vonatkozó jelöléseket és követelményeket, valamint ATEX minősítéssel rendelkező termékeket.

Ugyancsak érdekes alkalmazási terület a beltéri lőterek szellőzése, amiről ugyancsak olvashatnak ebben a számban. Egy most megnyílt légtechnikai szaküzlettel kapcsolatos beszámolónkban a légtechnikai rendszerek jelentőségéről olvashatnak a jövőben életbe lépő környezetvédelmi és népegészségügyi követelményekkel kapcsolatban.

A napenergia hasznosítás témakörében szerzőink bemutatják a napkollektorok várható energiahozamának becslésével kapcsolatos vizsgálataik eredményét. Egy saját tervezésű napkollektor és kísérleti berendezés felhasználásával vizsgálták a különböző kialakítású kollektorok várható éves energiahozamát és éves átlagos hatásfokát és eredményeiket diagramok formájában illetve számszerűen adják közre. E vizsgálati eredmények mellett egy másik cikkben érdekes információkat találnak a légkollektorok alkalmazásáról, ami különösen hétvégi házak temperálásának hatékony megoldása. A következő cikkben szerzőnk ugyancsak részletes tájékoztatást ad a napelemes kiserőművek villamosenergia-hálózatra kötésének szabályairól és a szükséges eljárásról.

Ebben a számban is foglalkozunk az épületek energiahatékonyságával. Szerzőnk azt vizsgálja, hogy a rezsicsökkentés milyen hatással van az épületek energiahatékonyságára vonatkozó minimumkövetelmények költségoptimalizált szintjére. Visszautalva egy korábbi sikeres szakmai rendezvényre, egy másik cikkünk szerzője az épület és az ivóvíz kapcsolatát veszi szemügyre és bemutatja a különböző korok megoldásait.

A közelgő Nemzetközi Gázkonferenciára készülve beszámolunk a fűtőberendezések környezettudatos tervezésével kapcsolatos EU rendeletekről és közreadjuk az ezekkel foglalkozó Szakmai Nemzeti Fórum ajánlásait. Olvashatnak korszerű kéményrendszerről is.

Tanulságos életpályák sorozatunkban dr. Fodor A. Csaba gondolatait olvashatják.