Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Kovács István

Otthon otthonosan

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft.

Az otthonunk egy hely, ahol „otthonosan” szeretnénk magunkat érezni. Egy hely, ahol minden szükséges komfortot elérünk, biztonságban és jól érezzük magunkat, tudunk pihenni, egyszóval a számunkra legkedvesebb élettér. 

Ahhoz, hogy ez egy lakóegységre igaz legyen, számos paraméternek, körülménynek kell teljesülnie. Mivel ingereink jelentős részét vizuális úton szerezzük, nagyon fontos a terek nagysága, elosztása, belsőépítészeti kialakítása, színharmóniája, de ide tartozik még a megvilágítás is. Az épületgépészet a többi érzékelhető komforttényezőért felelős, mint a hőmérséklet, ivó- és használati víz, szennyvíz elszállítás és levegő.

Ez utóbbi a legkevésbé megfogható, mert azonnal és egyértelműen csak igen nagy eltéréseket veszünk észre a levegő minőségének a változásában, például cigarettafüst, odaégett étel szaga stb. Ha nem ennyire nyilvánvaló jelekkel rendelkezik a rossz levegő, legtöbbször nem is tudjuk az okozott tüneteket hozzá kapcsolni, mivel annak legtöbbször jó néhány előidézője lehetséges. A fejfájást, levertséget ráfogjuk az időjárási frontokra, a légszomjat az allergiára, pedig lehet, hogy csak egyszerűen túl magas a pára, széndioxid, vagy egyéb nemkívánatos anyag koncentrációja a lakásban.

Szennyező anyagok a lakásban  
(Forrás: ASHRAE)

Otthonosan csak kellően jó levegőjű lakásban fogjuk érezni magunkat, ezért a szellőztetést sem szabad elhanyagolni. A megszokott ablaknyitásos szellőztetés valamelyest segít ezen, de pont a komfortérzetünket csökkenti, mert állandó feladatot ró a lakóra, amit – például éjszaka – lehetetlen a szükséges mértékben teljesíteni és gyakran jár további kellemetlenséggel, mint a huzathatás és a hőmérsékleti diszkomfort.

Bízzuk a szellőztetést ventilátorokra, így biztosan megfelelő mennyiségű friss levegő jut majd a lakásba. Ennek legegyszerűbb módja a nedves helyiségekbe helyezett kisventilátoros elszívás és a légbeeresztés kombinációja. Egyszerűsége ellenére több kényelmi funkcióval is rendelkezhet egy ilyen kiépítés, az elszívó kisventilátorok a fejlesztéseknek köszönhetően mára már több fokozattal, bekapcsolási- és utánfutási késleltetéssel, szakaszos üzemmel, adaptív páraérzékeléssel és jelenlét-érzékeléssel is elérhetők. A légbeeresztés sem pusztán egy nyílás a falon, pára-, vagy hőmérsékletfüggő résméret-szabályozást, hangcsillapítást és szűrési funkciót is kaptak az elemek.

 

További részletek lapunk 2014/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!