Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 9. szám

Hozzászólások

Fűtési szezon – Hőkamerás felülvizsgálat

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Koczka Péter

Fűtési szezon – Hőkamerás felülvizsgálat

Koczka Péter


Testo Kft.

Az épületgépész szakemberek kezében egyre több alkalommal látható hőkamera, mára már részévé vált a mindennapi munkának ez a diagnosztikai módszer. Nem is csoda, mivel általánosan elmondható, hogy a mérőműszeres vizsgálattal rengeteg idő és energia takarítható meg, valamint ellenőrizhetővé és dokumentálhatóvá vált az elkészült vagy felülvizsgált munka.

A fűtési rendszerek vizsgálata esetén az egyik legtöbbször előforduló mérési feladat a csővezetékrendszer szivárgási pontjainak pontos behatárolása. Szivárgáskeresés esetén a két legfontosabb tényező az idő és a bontási munka, a cél, hogy minél gyorsabban és pontosabban behatároljuk a hibát és minél kevesebb bontási munkával elvégezzük a javítást. Hőkamerás vizsgálattal gyorsan, hatékonyan, és ami a legfontosabb, roncsolásmentesen felfedezhetők a kritikus pontok.

Ahhoz, hogy egy szivárgás kimutatható legyen, első körben pontosan meg kell határozni a csővezetékek nyomvonalát. Fűtési csövek esetén ez egyszerű feladat, egy hőkamera segítségével a nyomvonalak azonnal látható válnak, a színskála manuális beállításával és színpaletta váltással a csőközép is könnyen kimutatható. A szivárgások az esetek nagy többségében a csövek csatlakozási pontjainál, az idomoknál jelentkeznek, de elöregedett vagy sérült (átfúrt) csővezetékeknél is előfordulhatnak. A nyomvonal végigkövetésekor a magasabb hőmérsékletű szakaszok, pontok, úgynevezett hotspot-ok megtalálása utalhat szivárgásra. Minden esetben a teljes rendszer átvizsgálása szükséges, mivel nem minden hotspot utal szivárgásra. Például, ha a csővezeték közelebb van a burkolathoz, az jobban melegszik, így a hőkamerával is magasabb hőmérsékletet érzékelünk. Szivárgásra utaló jel lehet viszont a hotspot körül kialakult hőfolt, ami a víz elfolyását, terjedését jelzi. A fűtési csőrendszer vizsgálata a felfűtési stádiumban a leghatékonyabb, mivel ilyenkor egyértelműen és rövid idő alatt láthatóvá válik a megjelenő hotspot és hatása.

 

További részletek lapunk 2014/9-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!