Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 9. szám

Hozzászólások

Evolúció a szellőztetés-vezérlésben

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kovács István

Evolúció a szellőztetés-vezérlésben

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

A mai modern ember részéről egyre nagyobb az igény arra, hogy minden eszköze, tárgya, gépe részt vegyen az információáramlásban, azaz működéséről információt szolgáltasson. Ráadásul ezt lehetőleg az informatikai konvergenciának megfelelően végezze, tehát az eltérő gyártmányú és funkciójú berendezések is egy szabványos felületen keresztül kommunikáljanak. Ez a folyamat már tart egy ideje, és folyamatosan alakítja át a vezérlési koncepciókat, életre keltve az épület-felügyeleti, intelligens lakás és hasonló rendszereket.

A szellőztetés területén is elérkeztünk egy mérföldkőhöz, ami az épületgépészetben a mai információtechnológiának megfelelő szintre emeli a berendezéseinket. A hővisszanyerős szellőztető rendszerekben az első lépések a kidobott hő hasznosítását tűzték célul, amelyre hőcserélők kerültek a szellőztető gépekbe. Ezután következett a ventilátor hajtása, miáltal a folyamatosan változó üzemben is kimagasló hatásfokkal üzemelhetnek, majd a szabályozás és vezérlés fejlesztésére került sor, mint következő elem, amellyel még jobbá, még takarékosabbá tehető a szellőztetés.

A vezérlések, szabályozások viszont csak annyira lehetnek jók, amennyire használjuk őket. Így a felhasználó feladatának könnyítésére a következő evolúciós lépcső a szellőztető gépek egyszerű, bárhonnan elérhető, lekérdezhető vezérlése, többféle érzékelővel támogatott önszabályozó módon.

A hővisszanyerős szellőztető berendezések legújabb generációja egyedülálló vezérlési koncepcióval rendelkezik, amely teljes szabadságot nyújt, mert akármilyen böngészőt futtató készülékről (okostelefon, tablet, okosTV, PC) használható. A megoldás további előnye, hogy platform független, azaz bármilyen operációs rendszer, mint iOS, Android, Linux, Windows stb. alól egyformán elérhető. Akár otthon a fotelből, akár a munkahelyről, vagy egy kávézóból, illetve bárhol a világban lekérdezhetjük az otthoni légállapotot, módosíthatunk a szellőztetés ütemén, intenzitásán. A felhasználónak nem kell új vezérlő panelek kezelését megtanulnia, a saját, megszokott eszközeit használhatja, így sokkal magabiztosabban tudja ezt a gépészeti rendszerét használni. Eddig a készülékhez, vagy annak fali kezelő eleméhez sétálva lehetett beavatkozásokat tenni, így a felhasználó hamar le is szokott arról, hogy az igényei szerint átállítsa a berendezés üzemét.

 

További részletek lapunk 2014/9-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!