Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 1-2. szám

Hozzászólások

Alacsony hőmérsékletű radiátorok hőleadásának növelése a hőátadási tényező módosításával

2 hozzászólás

részletek »

Erdős Csaba Róbert

Alacsony hőmérsékletű radiátorok hőleadásának növelése a hőátadási tényező módosításával

Erdős Csaba Róbert

tervező

A PTE-Műszaki és Informatikai Karon 2016. november 30-án megrendezésre került Tudományos Diákköri Konferencián mutattam be a radiátorok hőleadásának növelése érdekében tett kísérletem mérési eredményeit. Konzulensem Baumann Mihály tanszékvezető, adjunktus. A TDK-dolgozat mérési eredményeit, lényegi összefoglalóját ismertetem a cikkben.

Bevezetés

Napjainkban egyre szigorodnak az építési előírások, erre példa az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. A korszerű építési anyagok és technológiák alkalmazása révén épületeink hővesztesége csökken, ezáltal a hőtermelők szükséges teljesítménye is. Cél a minél kisebb energiafelhasználás, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazása, egyaránt legyen szó újépítésű illetve felújítandó létesítményekről. 

Az alacsony hőmérsékletű radiátorok esetében is a magas hőteljesítmény elérése a cél, kielégítve a magas komfort követelményeket, mindezt alacsony energiaráfordítás mellett. Épület energetikai felújítását követően általában csökken az épület hővesztesége, mivel jobb nyílászárókat építenek be és hőszigeteléssel is ellátják az épületet. Az energetikai korszerűsítés során a fűtési rendszert is hozzá kell igazítani az épület megváltozott paramétereihez, hogy gazdaságosan, hatékonyan és a komfortigényeket kielégítve tudjon üzemelni.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!