Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Új szlogenjének: „Minden évben valami újat, mindig a legújabbat” megfelelve, sikerrel zajlott le a 2017. év nagy nyitó rendezvénye, a Pollack Expo 2017. A szekció előadások és a kiállítás mellett több kísérő rendezvényre is sor került. A rendezvényről beszámolunk márciusi számunkban. A következő nagy találkozó a Construma csokor lesz, benne a szakterületünk legkiválóbb eredményeit és vállalkozásait bemutató HUNGAROTHERM és RENEO kiállításokkal. Lapunkban megtalálhatja a rendezvény épületgépészeket leginkább érdeklő programjait.

Napjaink kiemelt kérdése az épületenergetikai követelmények teljesítése, az ezeknek megfelelő megoldások és a létesítmények értékelése. Első szerzőnk e témakörrel kapcsolatban elemzi az állam szerepét az épületenergetikában és a mérnökök feladatait. Megállapítja, hogy az elvárt mérnöki innováció gyakran elmarad, a mérnöki munka gépiessé válik, és nem kerül sor a vizsgált megoldások értékelésére, a legjobb megoldások kiválasztására.

Következő cikkünk szerzői a homlokzati zöldfal rendszer termikus hatását vizsgálják. Mérésekre alapozva megállapítják, hogy a zöldhomlokzatoknak a hazai klimatikus viszonyok mellett jelentős hatásuk lehet az épületek belső klímájára és az energiafelhasználásra. A téli hőszigetelő hatás nem jelentős, de a nyári hűtőhatás az lehet.

A Magyar Épületgépészek Napja 2016. PhD szekciójában elhangzott előadás alapján a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem doktorandusza angol nyelvű cikkében egy lakóépület felújításához kapcsolódva vizsgálja az energiahatékony megoldásokat és ezek beruházási költséget. Bemutatja az egyes megoldások életciklus elemzésének eredményeit.

A Pollack Expo-hoz kapcsolódva ebben a számban is örömmel lehetőséget biztosítottunk a PTE Műszaki és Informatikai Karának laboratóriumában végzett vizsgálatok eredményeinek bemutatására. Szerzőnk azt vizsgálja, hogy a korszerű változó fordulatszámú nyomásfokozók mellett szükség van-e hidrofor tartály beépítésére, illetve hogyan alakul a tartály mérete különböző üzemviszonyok esetében.

A gyűjtőkéményes és a kaszkád kialakítású égéstermék-elvezető berendezések esetében elengedhetetlen a füstgáz visszaáramlását megakadályozó szerkezetek alkalmazása. Szerzőnk ezek működését és elhelyezési lehetőségeit mutatja be cikkében. Nagy hangsúlyt helyez a gyűjtőkéményeknél való beépítés lehetőségeire, koncentrikus és szétválasztott égéstermék-elvezetés és levegő bevezetés esetében.

A helyes fatüzelés nemcsak megújuló energiahasznosítást jelent, de környezetbarát is, állítja szerzőnk. Felhívja a figyelmet a már megkezdődött és a közeljövőben folytatódó szabályozási folyamatra, aminek eredményeképpen hatékonyabb és a környezetet kevésbé terhelő berendezések kerülnek forgalomba. Persze nem elég a jó tervezés és kivitelezés, a hatékony és környezetkímélő tüzeléshez szükség van a helyes használatra, a száraz fával való tüzelésre és a berendezés, a kémény karbantartására. Erről a kérdésről sok szó esett a MACSOI konferenciáján, amelyről beszámolunk. A biomassza tüzelés témájához kapcsolódik a kazántelepek műszaki biztonsági követelményeit és biztonságtechnikai berendezését bemutató cikkünk.

Az áprilisban sorra kerülő DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia témájához több cikkünk is kapcsolódik. Bemutatunk korszerű egyedi, lokális gázkészülékeket, valamint korszerű égéstermék-elvezető berendezéseket.

Tanulságos életpályák sorozatunkban ezúttal Sircz János, az Épületgépészeti Múzeum egyik motorja válaszol kérdéseinkre és mondja el gondolatait. Emlékezik az Épületgépészeti Tanszék első éveire, az 1956-os forradalom eseményeire, majd későbbi tervezői és kutatási munkájára.